Business & Finance Τετάρτη 14/04/2021, 14:19
BUSINESS & FINANCE

Economist για Ταμείο Ανάκαμψης: Τα περισσότερα χρήματα στις χώρες που δεν τα απορροφούν

Πού τοποθετείται η Ελλάδα σε όρους χρηματοδότησης αλλά και απορροφητικότητας

Economist για Ταμείο Ανάκαμψης: Τα περισσότερα χρήματα στις χώρες που δεν τα απορροφούν

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί τώρα να δανειστεί, αλλά πόσο καλά μπορούν οι χώρες-μέλη της να ξοδέψουν;», αναρωτιέται ο Economist, καθώς τα στοιχεία που παραθέτει δείχνουν ότι η χώρα που θα πάρει τα περισσότερα χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, η Ισπανία, είναι η ίδια που έχει τη χαμηλότερη απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων.

Ο τρόπος με τον οποίο έχει υπολογιστεί η κατανομή των χρημάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης σημαίνει ότι οι μικρές χώρες θα δουν εισροές που έχουν μεγάλη σημασία για την πραγματική οικονομία τους: Βουλγαρία, Κροατία και Ελλάδα δικαιούνται επιχορηγήσεις που αντιστοιχούν περίπου στο 10% του ετήσιου ΑΕΠ τους ή και παραπάνω, μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Πλουσιότερες χώρες όπως η Δανία και η Γερμανία μπορούν να περιμένουν λιγότερο από το 1%. Σε απόλυτους αριθμούς, η Ιταλία και η Ισπανία θα είναι οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι.

Economist για Ταμείο Ανάκαμψης: Τα περισσότερα χρήματα στις χώρες που δεν τα απορροφούν-1

Το Next Generation EU ανέρχεται στα 750 δισ. ευρώ ή στο 5,6% του ετήσιου ΑΕΠ της Ε.Ε., για τα επόμενα πέντε χρόνια: 672,5 δισ. ευρώ θα  χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που δίνει επιχορηγήσεις και δάνεια στις χώρες-μέλη και τα άλλα 77,5 δισ. ευρώ θα δαπανηθούν σε πανευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το react-eu, που ενισχύει τα διαρθρωτικά και επενδυτικά funds της ένωσης.

Economist για Ταμείο Ανάκαμψης: Τα περισσότερα χρήματα στις χώρες που δεν τα απορροφούν-2

Τα εθνικά επενδυτικά σχέδια πρέπει να αφιερώνουν τουλάχιστον το 37% των δαπανών τους σε στόχους που σχετίζονται με το κλίμα και ένα άλλο 20% σε ψηφιακές πρωτοβουλίες. Και οι προτάσεις μεταρρυθμίσεων πρέπει να ακολουθούν, τουλάχιστον εν μέρει, τις συστάσεις της Κομισιόν για κάθε χώρα, δηλαδή τις προτάσεις για διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες οι κυβερνήσεις αγνοούν εδώ και χρόνια, επισημαίνει ο Economist. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Economist

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News