Business & Finance Τετάρτη 14/04/2021, 13:28
BUSINESS & FINANCE

Ταμείο Ανάκαμψης: Στις αγορές έως τον Ιούνιο η Ε.Ε. – Από Ιούλιο οι εκταμιεύσεις

Θα αντλούνται 150 δισ. ευρώ ετησίως

Ταμείο Ανάκαμψης: Στις αγορές έως τον Ιούνιο η Ε.Ε. – Από Ιούλιο οι εκταμιεύσεις

Έως τον προσεχή Ιούνιο αναμένεται να βγει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις αγορές ομολόγων, προκειμένου να αντλήσει τα πρώτα χρήματα, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν το μεγαλόπνοο Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Προϋπολογισμού, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος παραχώρησε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, οι πρώτες εκδόσεις ομολόγων θα λάβουν χώρα έως τον Ιούνιο, με στόχο οι εκταμιεύσεις προς τις χώρες – μέλη να ξεκινήσουν τον Ιούλιο.

Ο προγραμματισμός των Βρυξελλών προβλέπει την άντληση περίπου 150 δισ. ευρώ ετησίως, από το 2021 έως το 2026. Μάλιστα, από το συνολικό αντληθέν ποσό τα σχεδόν 250 δισ. ευρώ θα αφορούν «πράσινα» ομόλογα, τα οποία θα συνδέονται με περιβαλλοντικά ωφέλιμα projects.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα προσδοκά να λάβει περίπου 4 δισ. ευρώ εντός του 2021, σε σύνολο  32 δισ. ευρώ, τα οποία τής αναλογούν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Τη Δευτέρα, στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκου Ταμείου Ανάκαμψης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, διαβεβαίωσε ότι το Ταμείο Ανάκαμψη θα είναι έτοιμο εγκαίρως, υπενθυμίζοντας ότι ουδέποτε υπήρχαν προσδοκίες για εκταμιεύσεις πριν τα μέσα του έτους.

Ειδική αναφορά έκανε και στο προσωρινό «μπλόκο» από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, το οποίο εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας.  Παρότι παραδέχθηκε ότι «προσθέτει ένα στοιχείο αβεβαιότητας», υπενθύμισε ότι η γερμανική δικαιοσύνη είχε εγκρίνει στο παρελθόν αντίστοιχα προγράμματα βοήθειας. «Δεν θα μου έκανε έκπληξη, αν συμβεί κάτι τέτοιο και τώρα» σχολίασε με νόημα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News