Business & Finance Τρίτη 13/04/2021, 22:41
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

E.E.: Το προσχέδιο για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης

E.E.: Το προσχέδιο για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Η Ε.Ε. σκοπεύει να εκδώσει το πρώτο της ομόλογο για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης τον Ιούνιο και θα χρησιμοποιήσει μία εξελιγμένη πλατφόρμα για να αρχίσει να εκδίσει ομόλογα και έντοκα γραμμάτια μέσω ενός δικτύου τραπεζών από το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το προσχέδιό της που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg. Περίπου το ένα-τρίτο από τα 806 δισ.ευρώ (962 δισ.δολάρια) θα αντληθούν μέσω πράσινων ομολόγων, βάσει ενός πλαισίου κανονισμών που θα ανακοινωθεί στις αρχές του καλοκαιριού. 

«Η Κομισιόν θα πρέπει να εκδίδει ομόλογα αξίας 150 έως 200 δισ.ευρώ ετησίως έως τα τέλη του 2026. Εως τον Ιούνιο του 2021, η Κομισιόν θα είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει τα κονδύλια του Ταμείου», αναφέρεται στο έγγραφο που αναμένεται να δημοσιευθεί αύριο. 

Με τις εκδόσεις αυτές, η Ε.Ε. δημιουργεί τα θεμέλια να θέσει υπό αμφισβήτηση την πρωτοκαθεδρία των αμερικανικών κρατικών ομολόγων που θεωρούνται το κατεξοχήν ασφαλές ενεργητικό, δίδοντας ταυτόχρονα και ώθηση στην διαδικασία ενοποίησης της περιοχής. 

Τα ομόλογα θα εκδίδονται σε μία καμπύλη που θα αρχίζει από τριετή και θα εκτείνεται έως και 30ετή, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν και βραχυπρόθεσμης διάρκειας έντοκα γραμμάτια. Τα έντοκα χαρακτηρίζονται ως ένας γρήγορος τρόπος για την άντληση κεφαλαίου, τουλάχιστον στην αρχική φάση του προγράμματος. 

Από πλευράς επενδυτών αναμένεται θερμή υποδοχή. Ηδη, η Ε.Ε. άρχισε να εκδίδει κοινωνικά ομόλογα για την χρηματοδότηση του προγράμματος SURE για την αντιμετώπιση της ανεργίας και η ζήτηση σε αυτούς τους τίτλους έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ.

Η νέα πλατφόρμα για την έκδοση ομολόγων θα παρέχεται από μία εθνική κεντρική τράπεζα – ήδη χρησιμοποιείται από έναν από τους «μεγάλους εκδότες κρατικού χρέους», σύμφωνα με το έγγραφο. 

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News