BUSINESS & FINANCE

BofA: Πώς θα ανοίξει η Ευρώπη μήνα προς μήνα

Το άνοιγμα των οικονομιών της Ευρώπης θα αποτελέσει μία αργή και προσεκτική υπόθεση

BofA: Πώς θα ανοίξει η Ευρώπη μήνα προς μήνα

Το άνοιγμα των οικονομιών της Ευρώπης θα αποτελέσει μία αργή και προσεκτική υπόθεση, προειδοποιούν με σημερινή έκθεσή τους οι αναλυτές της Bank of America, προβλέποντας πάντως ότι η σύντομη επιτάχυνση των ρυθμών εμβολιασμών θα επιτρέψει στην Ευρώπη να χαλαρώσει τα μέτρα του lockdown τους επόμενους μήνες και να διασώσει την τουριστική σεζόν.  

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η ταχύτητα των εμβολιασμών δεν έχει ουσιαστική επίδραση στη δυναμική της πανδημίας, καθώς τα ποσοστά των εμβολιασμένων είναι ακόμα χαμηλά, τονίζει η Bank of America. Όμως, εκτιμά ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί ουσιαστικά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

BofA: Πώς θα ανοίξει η Ευρώπη μήνα προς μήνα-1

«Αυτό αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για ένα αργό και επιφυλακτικό άνοιγμα των οικονομιών της Ευρώπης (ενδεχομένως με κάποιες παύσεις στη διαδικασία)», επισημαίνουν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Bank of America, τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού θα τεθούν υπό έλεγχο στα τέλη της άνοιξης, αν και μικρότερα νέα κύματα είναι πιθανά μέσα στο καλοκαίρι, καθώς τα πιο αυστηρά από τα περιοριστικά μέτρα θα αίρονται.

BofA: Πώς θα ανοίξει η Ευρώπη μήνα προς μήνα-2

«Αυτό σημαίνει ότι το άνοιγμα θα πρέπει να είναι σταδιακό, λόγω των σχετικά υψηλών κρουσμάτων και ποσοστών πληρότητας στις ΜΕΘ», αναφέρει η μελέτη.

Έτσι, η Bank of America εκτιμά ότι οι κυβερνήσεις θα επιτρέψουν το άνοιγμα των οικονομιών μόνο μέσα στο Μάιο/Ιούνιο, όταν η  αποκλιμάκωση των πιέσεων στα συστήματα υγείας θα είναι πιο ξεκάθαρη.

BofA: Πώς θα ανοίξει η Ευρώπη μήνα προς μήνα-3Η μερική ομαλοποίηση της πανδημικής κατάστασης θα ανοίξει το δρόμο ώστε οι διασυνοριακές ροές ταξιδιωτών να επιστρέψουν ουσιαστικά έως τον Ιούλιο. Αυτό σημαίνει ότι η τουριστική σεζόν του καλοκαιριού θα σωθεί τουλάχιστον σε ένα βαθμό.

«Παρότι είναι ακόμα ένας Ηράκλειος άθλος, πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να εμβολιάσει γρήγορα, για να διασφαλίσει το άνοιγμα των οικονομιών και να σώσει την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν», λένε οι αναλυτές της Bank of America, προβλέποντας αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 3,5% το δεύτερο τρίμηνοι και κατά 7,7% το τρίμηνο τρίμηνο, σε ετήσια βάση.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News