BUSINESS & FINANCE

BofA: «Εφικτές αλλά όχι δεδομένες» οι διακοπές στη Μύκονο φέτος

Ο ρυθμός των εμβολιασμών στην Ευρώπη έχει διπλασιαστεί, αλλά για να ανοίξει ο τουρισμός εγκαίρως, θα πρέπει να τριπλασιαστεί

BofA: «Εφικτές αλλά όχι δεδομένες» οι διακοπές στη Μύκονο φέτος

«Θα πάτε στη Μύκονο φέτος;», αναρωτιέται με σημερινή έκθεσή της η Bank of America, διαπιστώνοντας ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών στην Ευρώπη επιτέλους επιταχύνθηκε και για την ακρίβεια έχει διπλασιαστεί. Όμως, για να ανοίξει ο τουρισμός στην Ευρώπη εγκαίρως για το καλοκαίρι, θα πρέπει ο ρυθμός των εμβολιασμών να τριπλασιαστεί από τα επίπεδα του Μαρτίου (και να πλησιάσει τους ρυθμούς των ΗΠΑ). «Αυτό είναι εφικτό, αλλά όχι δεδομένο», τονίζουν οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου.  

BofA: «Εφικτές αλλά όχι δεδομένες» οι διακοπές στη Μύκονο φέτος-1Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Bank of America Αθανάσιος Βαμβακίδης, ο ρυθμός  των εμβολιασμών στην Ευρώπη επιτέλους επιταχύνεται. Για τις χώρες της Ευρωζώνης, μέχρι στιγμής τον Απρίλιο, είναι παρόμοιος με εκείνο του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά ακόμα πιο αργός σε σχέση με τις ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκές αρχές περιμένουν μία σημαντική αύξηση στις παραδόσεις εμβολίων το επόμενο διάστημα, κάτι που σημαίνει ότι οι εμβολιασμοί θα είναι πολύ πιο γρήγοροι το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.

Η τουριστική σεζόν παραμένει σε κίνδυνο

«Το εάν οι ευρωπαϊκοί εμβολιασμοί θα καλύψουν το χαμένο έδαφος πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το καλοκαίρι είναι πολύ σημαντικό, κατά την άποψή μας, για την ισχύ της ανάκαμψης της οικονομίας φέτος και ως αποτέλεσμα, για το ευρώ», τονίζουν οι αναλυτές της BofA.  

Όπως φαίνεται στο γράφημα του οίκου (Exhibit 2), οι ΗΠΑ απέχουν δύο με τρεις εβδομάδες από την επίτευξη του στόχου για τον εμβολιασμό των ¾  του πληθυσμού (θα τον «πιάσουν» έως τα τέλη του Απριλίου). Η Βρετανία θα χρειαστεί άλλες δύο εβδομάδες (έως τα μέσα Μαΐου), ενώ με τους σημερινούς ρυθμούς εμβολιασμών, η Ευρωζώνη θα έχει εμβολιάσει τα ¾ του πληθυσμού έως τα τέλη του Ιουλίου. Όμως εάν η Ευρωζώνη μπορέσει να πιάσει τους εμβολιαστικούς ρυθμούς των ΗΠΑ (δηλαδή να τριπλασιάσει το ρυθμό εμβολιασμών σε σχέση με τα επίπεδα του Μαρτίου), τότε θα πιάσει το στόχο για τον εμβολιασμό των ¾ του πληθυσμού έως τα μέσα Ιουνίου.BofA: «Εφικτές αλλά όχι δεδομένες» οι διακοπές στη Μύκονο φέτος-2

Θυμίζοντας ότι ουσιαστικά, οι χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό ελπίζουν να ανοίξουν την καλοκαιρινή σεζόν τον Ιούλιο και να διπλασιάσουν τα τουριστικά έσοδα σε σχέση με πέρυσι, η BofA χαρακτηρίζει το σενάριο εφικτό, αλλά όχι δεδομένο.

Και τονίζει ότι τα logistics των ταξιδιών έχουν επίσης μεγάλη σημασία. Τα εμβολιαστικά πιστοποιητικά –στα οποία αντιδρούν σχεδόν όλες οι χώρες- θα ήταν κάτι θετικό για την τουριστική βιομηχανία, σημειώνει ο οίκος. Εάν οι εμβολιασμένοι τουρίστες δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ και να μπουν σε καραντίνα, θα είναι ευκολότερο να ταξιδέψουν φέτος το καλοκαίρι, τονίζει.

Μάλιστα, η ανάλυση κάνει ειδική αναφορά στην τουριστική συμφωνία της Ελλάδας με το Ισραήλ, την υπό διαπραγμάτευση συμφωνία με τη Βρετανία και τις πιέσεις της Αθήνας για το  εμβολιαστικό πιστοποιητικό. «Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό έχει εξελιχθεί σε ένα αμφιλεγόμενο θέμα, όμως περιμένουμε ότι καθώς περισσότεροι άνθρωποι θα εμβολιάζονται, και ειδικά εάν ο ετήσιος εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού γίνει αναγκαίος, κάποιου είδους πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι αναπόφευκτο για να επιστρέψει η κανονικότητα και να μπορέσει να υπάρξει μία βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη», επισημαίνει η BofA. «Το ερώτημα είναι εάν αυτό θα γίνει αρκετά γρήγορα ώστε να βοηθήσει την Ευρώπη με την καλοκαιρινή σεζόν φέτος», προσθέτει.

Κίνδυνος για μόνιμες ζημιές

Όπως έχει επισημάνει και στο παρελθόν η Bank of America, η απώλεια μίας δεύτερης τουριστικής σεζόν θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά καθώς υπάρχει ο φόβος για ένα κύμα από χρεοκοπίες στη μετα-πανδημική εποχή. Ειδικά στις χώρες της Μεσογείου, όπου ο τουρισμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (οι οποίες συνήθως έχουν μικρότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση), ο κλάδος θα μπορούσε να υποστεί μόνιμες ζημιές, εάν η πανδημία διαρκέσει περισσότερο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News