BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Δειλή» προσπάθεια υπέρβασης των 900 μονάδων

Σενάρια για αλλαγές στους δείκτες MSCI

Χρηματιστήριο: «Δειλή» προσπάθεια υπέρβασης των 900 μονάδων

Νέα προσπάθεια υπέρβασης των 900 μονάδων καταβάλλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να θέτουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο τις εξελίξεις στην Τρ. Πειραιώς όσο και τα σενάρια για τις αλλαγές στους δείκτες MSCI. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,27% και ενισχύεται στις 899,96 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (897,55 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες -από 899,55 έως 903,22 μονάδες- με τον τζίρο να κυμαίνεται στα γνωστά υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 13 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί.

Οι επενδυτές, όπως αποδεικνύουν οι τελευταίες έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, αισιοδοξούν ότι η ελληνική αγορά θα διατηρήσει το ανοδικό momentum, ακολουθώντας την τάση στα ευρωπαϊκά και διεθνή χρηματιστήρια. Εξάλλου, αποτελεί κοινή ομολογία ότι αρκετές εισηγμένες, με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, διαθέτουν σημαντικά περιθώρια ανόδου.

Σ’ αυτές τις προσδοκίες έρχονται να προστεθούν και τα σενάρια για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, όπου αυτή την στιγμή βρίσκονται μόνο οι τίτλοι των OTE, Jumbo και ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ελληνική «παροικία» αναμένεται να αυξηθεί. 

Αντίστροφη μέτρηση για την Τρ. Πειραιώς

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται και η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Τράπεζας Πειραιώς, οι μετοχές της οποίας αναμένεται να ανασταλλούν αύριο, Τετάρτη, προκειμένου να υλοποιηθεί το απαιτούμενo reverse split. 

Οι εξελίξεις, οπωσδήποτε, έχουν εξαϋλώσει την τρέχουσα αξία της μετοχής, η οποία από το 1,3 ευρώ στις αρχές του 2021 έχει κατακρημνιστεί στο 0,25 ευρώ, λόγω και της κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης.

Σήμερα, πάντως, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς εμφανίζει συγκρατημένες απώλειες της τάξης του 1,7%, με τον κλαδικό δείκτη να παρουσιάζει οριακά κέρδη κατά 0,6%, κινούμενος σταθερά προς το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων. 

Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank συνεχίζουν ανοδικά, σημειώνοντας αύξηση κατά τουλάχιστον 1%, ενώ η μετοχή της Eurobank καταγράφει μικρές μεταβολές, παραμένοντας στις παρυφές του 0,80 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,23% 1,152 ευρώ
  • Attica Bank 1,3% 0,2345 ευρώ
  • Eurobank -0,38% 0,795 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,19% 2,63 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -1,7% 0,249 ευρώ

Στο +1% Motor Oil, Eλλάκτωρ, ΕΧΑΕ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές φαίνεται ότι διατηρούν για ακόμη μία ημέρα τα ηνία των χρηματιστηριακών συναλλαγών, με τις μετοχές των Motor Oil, Ελλάκτωρ και ΕΧΑΕ να εμφανίζουν κέρδη άνω του 1%.

Κατά σχεδόν 1% ενισχύεται και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, μετά τις χθεσινές αναφορές περί εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιο του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 44 μετοχές κινούνται ανοδικά, 10 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνετια σε 59,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News