ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ

Capital Economics: Έρχεται καβγάς για τη μοιρασιά των δόσεων στην Ευρώπη

Capital Economics: Έρχεται καβγάς για τη μοιρασιά των δόσεων στην Ευρώπη

Καθώς η έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech από την αρμόδια αρχή ΕΜΑ εγκαινιάζει και επίσημα το τεράστιο εγχείρημα των εμβολιασμών για την Ευρώπη, η Capital Economics προβλέπει ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού στη Γηραιά Ήπειρο θα μπορέσει να ξεκινήσει μόνο το Μάιο ή τον Ιούνιο, και όχι  τον Απρίλιο, όπως αναμενόταν έως τώρα. Μάλιστα, ο επενδυτικός οίκος προβλέπει ότι διαμάχες ενδεχομένως να ξεσπάσουν ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ε.Ε. για τη μοιρασιά των εμβολίων, καθώς χώρες όπως η Ελλάδα, που έχουν μεγάλο πληθυσμό ηλικιωμένων, δεν θα έχουν αρκετές δόσεις για να εμβολιάσουν τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο οδικός χάρτης των εμβολιασμών

Η χθεσινή έγκριση του εμβολίου της Pfizer στην Ευρώπη ήρθε 2-3 εβδομάδες αργότερα από τις αντίστοιχες εγκρίσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, ενώ η EMA αναμένεται να εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna στις 6 Ιανουαρίου, με την Capital Economics να περιμένει και την έγκριση του σκευάσματος της AstraZeneca πολύ γρήγορα.

Και μπορεί ο σκόπελος των εγκρίσεων να ξεπερνιέται, όμως  η επιχείρηση των εμβολιασμών θα «κολλήσει» βραχυπρόθεσμα στους περιορισμούς της παραγωγής. Οι πιο ευάλωτες ομάδες θα εμβολιαστούν κυρίως με αυτά τα τρία πρώτα εμβόλια, από τα οποία θα εξαρτηθεί και η άρση των περιοριστικών μέτρων. Και αυτό γιατί το σκεύασμα των Janssen-J&J δεν αναμένεται να εγκριθεί πριν από τα μέσα του 2021, ενώ εκείνα των CureVac και Sanofi-GSK εκτιμάται ότι θα κυκλοφορήσουν μετά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο αντίστοιχα, το νωρίτερο.

Capital Economics: Έρχεται καβγάς για τη μοιρασιά των δόσεων στην Ευρώπη-1

Με βάση τα σχέδια παραγωγής των φαρμακευτικών και τις παραγγελίες που έχει κάνει η Ε.Ε., η Capital Economics προβλέπει ότι θα φτάσουμε έως τα τέλη του Μαρτίου μέχρι να υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός δόσεων για να εμβολιαστούν όλοι οι υγειονομικοί και οι άνω των 65 ετών στην Ε.Ε.

Μάλιστα, ο οίκος ξεκαθαρίζει ότι αυτό είναι το πιο αισιόδοξο σενάριο, αφού μπορεί να προκύψουν «σκαμπανεβάσματα» στην παραγωγή και τη διανομή ή κάποιες καθυστερήσεις στις εγκρίσεις.

Πότε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα

Ακόμα και όταν θα έχουν εμβολιαστεί οι ευάλωτοι πληθυσμοί, θα υπάρξουν ερωτηματικά ως προς το πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να αρθούν οι περιορισμοί, ειδικά καθώς ο ιός θα κυκλοφορεί ακόμα ανάμεσα στον ευρύτερο πληθυσμό. «Σε αυτό το στάδιο, φαίνεται πιο πιθανό ότι οι περιορισμοί θα αρχίσουν να αίρονται κατά τη διάρκεια του Μαΐου ή του Ιουνίου, αντί για τον Απρίλιο», τονίζουν οι αναλυτές του οίκου.

Οι καβγάδες για τις δόσεις

Μάλιστα, η Capital Economics προειδοποιεί ότι το ενωμένο μέτωπο που παρουσιάζει μέχρι στιγμής η Ευρώπη θα δώσει τη θέση του σε πολιτικές διαμάχες, μόλις αρχίσουν να καταφθάνουν τα εμβόλια. Μία πιθανή εστία εντάσεων σε ό,τι αφορά τη μοιρασιά των δόσεων θα είναι τα διαφορετικά δημογραφικά στοιχεία ανάμεσα στις χώρες.

Όπως εξηγεί η Capital Economics, χώρες με γηραιότερους πληθυσμούς, όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, δεν θα έχουν αρκετές δόσεις για να εμβολιάσουν  τις ευάλωτες ομάδες τους, ενώ χώρες με νεότερο πληθυσμό (όπως η Ιρλανδία) θα έχουν και περίσσευμα δόσεων και άρα θα μπορούν να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς του ευρύτερου πληθυσμού.

Capital Economics: Έρχεται καβγάς για τη μοιρασιά των δόσεων στην Ευρώπη-2

Και από την άλλη, αφότου τους ζητήθηκε να συντονίσουν την έναρξη των εμβολιασμών, οι χώρες της Ε.Ε. ενδέχεται να δεχθούν πιέσεις να συντονίσουν και την  άρση των περιοριστικών μέτρων, κάτι που σημαίνει ότι  θα πρέπει όλες να περιμένουν έως ότου κάθε χώρα να έχει φτάσει σε παρόμοιο σημείο του προγράμματος εμβολιασμών.

Αυτό αναμένεται να προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις με νεότερους πληθυσμούς και τελικά σημαίνει ότι η οικονομική ανάκαμψη δεν θα είναι και τόσο ομοιόμορφη ανάμεσα στις χώρες.

Πότε θα έρθει η ανάκαμψη

Εάν η μετάλλαξη του κορωνοϊού γίνει το κυρίαρχο στέλεχος, οι  κυβερνήσεις θα είναι πιθανότατα πιο επιφυλακτικές στην άρση των περιορισμών, ακόμα και όταν οι ομάδες υψηλού κινδύνου θα έχουν εμβολιαστεί, επισημαίνει η Capital Economics.

Σε αυτό το σενάριο, η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας κατά το β΄ τρίμηνο θα είναι χαμηλότερη από αυτήν που τώρα περιμένει ο οίκος.

Πάντως, οι εκτιμήσεις της Capital Economics αναφέρουν ότι τα μέτρα θα αρχίσουν να αίρονται από το δεύτερο τρίμηνο, με την οικονομική δραστηριότητα να ανακάμπτει. Καθώς, όμως, τα σύννεφα μαζεύονται για το πρώτο τρίμηνο, η ανάκαμψη αυτή θα γίνει από χαμηλότερη βάση, με τον οίκο να αναγνωρίζει ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News