Business & Finance Δευτέρα 8/02/2021, 16:20
BUSINESS & FINANCE

Goldman Sachs: Πάει πίσω το άνοιγμα των οικονομιών

Goldman Sachs: Πάει πίσω το άνοιγμα των οικονομιών

Οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς και η εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού καθυστερούν το «άνοιγμα» των οικονομιών και οδηγούν στην αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Goldman Sachs για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Ειδικότερα, ο οίκος υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης για το πρώτο εξάμηνο του 2021, καθώς περιμένει ελαφρώς μεγαλύτερη συρρίκνωση το πρώτο τρίμηνο (στο -0,4% από προηγούμενες εκτιμήσεις για -0,3%) και κάπως ηπιότερη ανάκαμψη το δεύτερο τρίμηνο (στο 2%, από 2,7%).

Όμως, οι αναλυτές αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για το δεύτερο εξάμηνο, με αποτέλεσμα η συνολική πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2021 να πέφτει στο 5% από 5,4% και για το 2022 να ανεβαίνει στο 4,4% από 4%.

Goldman Sachs: Πάει πίσω το άνοιγμα των οικονομιών-1

Στην περίπτωση της βρετανικής οικονομίας, η Goldman Sachs αναβαθμίζει ελαφρώς τις εκτιμήσεις του 2021, στο 6,2% από 5,8%, λόγω των επιδόσεων της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και της προόδου στους εμβολιασμούς. «Επομένως, εξακολουθούμε να βλέπουμε μία γρήγορη οικονομική ανάκαμψη στα τέλη της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού σε όλη την Ευρώπη», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.

Η Goldman Sachs επιμένει στην εκτίμησή της ότι το 50% του πληθυσμού των 4 μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης θα έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου έως τον Ιούνιο, τονίζει όμως ότι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, οι περιορισμοί στη διαθεσιμότητα των εμβολίων προκαλούν καθυστερήσεις.

«Ενώ είχαμε προβλέψει την παράταση των lockdowns στην Ε.Ε. μέσα στο Φεβρουάριο, διαπιστώνουμε ότι  η επέκταση κατά ένα μήνα περίπου και ένας ηπιότερος αρχικός ρυθμός ανοίγματος που θα επιταχυνθεί από τα τέλη της άνοιξης, θα μπορέσει να περιορίσει την εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης του ιού και να αποτρέψει μία ακόμα αύξηση των νοσηλειών», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.

Από τις επιμέρους μεγάλες χώρες, η Goldman εξακολουθεί να θεωρεί ότι η Ισπανία βρίσκεται σε χειρότερη θέση λόγω της έκθεσή της στο βρετανικό στέλεχος, ενώ η Γαλλία θα μπορέσει να ανοίξει την οικονομία της αργότερα σε σχέση με τις άλλες χώρες, λόγω του αργού προγράμματος εμβολιασμών. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το γρηγορότερο πρόγραμμα εμβολιασμών, επομένως αναμένεται να αρχίσει να ανοίγει την οικονομία του το Μάρτιο.

Κ. Σαμ.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News