BUSINESS & FINANCE

Deutsche Bank: Αρκετά πια με την απαισιοδοξία στην Ευρώπη

Οι τρεις λόγοι για τους οποίους η κατάσταση στην Ευρώπη είναι καλύτερη από αυτήν που παρουσιάζεται

Deutsche Bank: Αρκετά πια με την απαισιοδοξία στην Ευρώπη

Το αφήγημα σε σχέση με τις προοπτικές της Ευρώπης είναι γκρίζο: Το πρόγραμμα εμβολιασμών αποτυγχάνει, τα lockdowns αυστηροποιούνται λόγω του τρίτου κύματος των κρουσμάτων και οι πολιτικές των Βρυξελλών διολισθαίνουν στο χάος. Όμως η Deutsche Bank θεωρεί ότι η απαισιοδοξία έχει πιάσει «ταβάνι». «Πιστεύουμε ότι οι προοπτικές δεν είναι τόσο φρικτές όσο τις παρουσιάζουν κάποια μέσα ενημέρωσης», τονίζουν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου. Και εξηγούν τους λόγους:

Πρώτον: Η Ευρώπη παραμένει σχετικά ανοικτή

Deutsche Bank: Αρκετά πια με την απαισιοδοξία στην Ευρώπη-1

Η ευρωπαϊκή οικονομία είναι πολύ πιο ανοικτή από τη βρετανική, ενώ οι χώροι εργασίας στην Ευρώπη είναι πιο ανοικτοί ακόμα και από τις ΗΠΑ. Παρά τη ρητορική των πολιτικών, που τονίζουν την ανάγκη της προσοχής, εντούτοις η Ευρώπη ανοίγει «υπογείως».  Για παράδειγμα, ενώ τα καταστήματα παραμένουν κλειστά στις περισσότερες χώρες, οι εξαιρέσεις διευρύνονται για να συμπεριλάβουν συχνά και τα βιβλιοπωλεία. Στο δήθεν σκληρό πασχαλινό lockdown της Γερμανίας, τα νοικοκυριά θα μπορούν να έχουν περισσότερες επαφές από ό,τι στη Βρετανία, όπου έχει ανακοινωθεί άνοιγμα για το Πάσχα. Επομένως, η Ευρώπη δεν είναι κολλημένη στο lockdown, τονίζει  η Deutsche Bank.

Δεύτερον: Το πρόβλημα της ζήτησης των εμβολίων έχει υπερεκτιμηθεί

Deutsche Bank: Αρκετά πια με την απαισιοδοξία στην Ευρώπη-2

Παρά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι πολλοί Ευρωπαίοι θεωρούν το εμβόλιο της AstraZeneca ως μη ασφαλές, εντούτοις η Deutsche Bank τονίζει ότι το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι η χαμηλή ζήτηση για εμβόλια, αλλά η χαμηλή διαθεσιμότητά τους. Το να χορηγούνται μικρές ποσότητες εμβολίων είναι αναποτελεσματικό, καθώς δεν προκύπτουν οφέλη κλίμακας.

Τρίτον: Μεγαλύτερες προμήθειες εμβολίων έρχονται

Deutsche Bank: Αρκετά πια με την απαισιοδοξία στην Ευρώπη-3

Εάν η προσφορά εμβολίων είναι το βασικό πρόβλημα του εμβολιαστικού προγράμματος, αυτό θα μετριαστεί τις επόμενες εβδομάδες.  Η Pfizer αναμένεται να στείλει 200 εκατ. δόσεις το δεύτερο τρίμηνο, με τις συνολικές αποστολές εμβολίων να ξεπερνούν τα 300 εκατ. δόσεις. Δεν θα είναι αρκετές ώστε να φτάσει η Ευρώπη τα επίπεδα εμβολιασμού των ΗΠΑ, όμως το χάσμα θα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, τονίζει η Deutsche Bank. Και οι απαγορεύσεις εξαγωγών δεν αναμένεται να πλήξουν τα νούμερα αυτά. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News