Business & Finance Τρίτη 13/04/2021, 20:24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζεντιλόνι: Πρώτα η εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και μετά τα σχέδια επέκτασής του

Τζεντιλόνι: Πρώτα η εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και μετά τα σχέδια επέκτασής του

Η Ε.Ε. θα πρέπει πρώτα να θέσει σε ισχύ το σχέδιό της για το Ταμείο Ανάκαμψης και μετά να εξετάσει την επέκτασή του, δήλωσε ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πάολο Τζεντιλονι, μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. 

Αυτό που θέλησε να τονίσει ο Επίτροπος είναι ότι τα κεφάλαια που θα δανειστούν από κοινού και θα αποπληρώσουν όλες οι χώρες μέλη της Ε.Ε. δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση έκτακτη βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. 

«Αυτά τα χρήματα δεν είναι έκτακτη βοήθεια. Η έκτακτη απάντηση στην κρίση ήταν πολύ δυναμική και δόθηκε από τις χώρες μέλη. Αυτα τα κοινά κονδύλια προσφέρονται για ποιοτική ανάπτυξη, θα πρέπει να είναι συνδεδεμένα με τη μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία καθώς και με μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο Τζεντιλόνι σε συζήτηση που είχε με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. 

«Σε επίπεδο Ε.Ε. θα πρέπει πρώτα να υλοποιήσουμε τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης. Το να ανοίξουμε τη συζήτηση για νέα κονδύλια, τη στιγμή που ολοκληρώνουμε τα σχέδια και την έγκριση του Ταμείου θα ήταν αντιπαραγωγικό», ανέφερε ο Τζεντιλόνι, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε δηλώσεις Γάλλων αξιωματούχων, που ζήτησαν επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμέν Μπονέ, είχε δηλώσει την Κυριακή πως η Ε.Ε. θα πρέπει να αναζητήσει ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης κατά του κορωνοϊού από αυτό των 750 δισ.ευρώ που υπέγραψε πέρυσι το καλοκαίρι. Στο ερώτημα πόσο θα έπρεπε να είναι το ύψος ενός νέου πακέτου ανάκαμψης, ο Γάλλος υπουργός απάντησε το διπλάσιο του σημερινού, ζητώντας μία πολύ πιο δυναμική ανταπόκριση. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News