Business & Finance Πέμπτη 15/04/2021, 11:00
BUSINESS & FINANCE

ESM: Η Ελλάδα δεν οδεύει σε νέα κρίση χρέους 

«Ελλάδα και Ευρώπη διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους»

ESM: Η Ελλάδα δεν οδεύει σε νέα κρίση χρέους 

«Πιστοποιητικό» βιωσιμότητας στο ελληνικό χρέος δίνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), διαβεβαιώνοντας ότι θα παραμείνει διαχειρίσιμο τα επόμενα χρόνια, χάρη στο πλέγμα προσπαθειών τόσο της Αθήνας όσο και των Βρυξελλών.

Η εν λόγω εξέλιξη είχε προαναγγελθεί κι από τον επικεφαλής οικονομολόγο του ESM, Ρολφ Στράουχ, ο οποίος μιλώντας την Τρίτη στο «ΜR», είχε ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πιστωτική γραμμή στήριξης, ισχυριζόμενος ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

Η διαφορά με την κρίση – χρέους

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα έκθεση του Μηχανισμού, διαπιστώνεται η σημαντική βελτίωση στη διάρθρωση του δημόσιου χρέους, ως απόρροια του ευνοϊκού προφίλ, το οποίο εξασφαλίζεται από τα χαμηλά επιτόκια και τη μακρά περίοδος αποπληρωμής. 

Στο θετικό σπιράλ προσμετράει και η πολιτική των μηδενικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τα οποία έχουν οδηγήσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και ειδικότερα, από το 7,3% το 2000 στο 1,5% το 2020.

Σ’ αντίθεση με την κρίση χρέους των προηγούμενων ετών, συνεχίζει ο ESM, η Ελλάδα διαθέτει αυτή την στιγμή ευρύτερη πρόσβαση στα νομισματικά μέτρα της κεντρικής τράπεζας, κάτι το οποίο περιορίζει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, μέσω της συμμετοχής στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, γνωστό και ως PEPP.

«Οι νέες μορφές ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ωφελούν και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς η Ε.Ε. έχει προσθέσει ένα νέο επίπεδο βοήθειας στην αντιμετώπιση της τρέχουσα κρίσης, με το πρώτο πακέτο των 540 δισ. ευρώ για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων» προσθέτει ο Μηχανισμός, κάνοντας αναφορά στο πρόγραμμα SURE.

Ειδική μνεία πραγματοποιεί και στο Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, το οποίο αποσκοπεί στην προώθηση των επενδύσεων, της βιώσιμης ανάπτυξης και της ψηφιοποίησης. «Η Ελλάδα θα λάβει ένα τεράστιο μερίδιο, ίσο με το 17,8% του ΑΕΠ» σχολιάζει, ενδεικτικά.

Οι «σκιές» του χρέους

Σ’ αυτό το πλαίσιο, συμπεραίνει ότι τόσο ο κρατικός προϋπολογισμός όσο και το δημόσιο χρέος θα παραμείνουν επαρκώς διαχειρίσιμα τα επόμενα χρόνια. Όμως, δεν παραλείπει να επισημάνει ότι το χρέος θα συνεχίσει να ρίχνει «σκιές», γεννώντας νέες προκλήσεις και κινδύνους.

«Τα μελλοντικά επιτόκια, η πίεση στον προϋπολογισμό και η αδύναμη ανάκαμψη μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και υψηλότερες ανάγκες αναχρηματοδότησης» προειδοποιεί, μεταξύ άλλων.

Και συμπληρώνει: «Ελλάδα και Ε.Ε. μπορούν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τα επόμενα χρόνια. Η διατήρηση της δημοσιονομικής δυναμικής και η προώθηση των αναπτυξιακών δυναμικών αποτελούν τον καλύτερο τρόπο διευθέτησης των εναπομείναντων μακροπρόθεσμων προκλήσεων».

Για να αποφευχθούν οι επίμαχοι κίνδυνοι, ως εκ τούτου, ο ESM προτείνει την επιτάχυνση της δημοσιονομικής δυναμικής και κυρίως την προώθηση της ανάκαμψης. «Είναι οι καλύτεροι τρόποι για την Ελλάδα να διευθετήσουν αυτές τις προκλήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτίμησε ότι το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει στο 210,1% του ΑΕΠ το 2021 από 213,1% το 2020, ενώ δεν πρόκειται να «πέσει» κάτω του 200% πριν το 2023.

Βελτίωση της απορρόφησης των κονδυλίων

Την ίδια ώρα, ο Μηχανισμός εστιάζει και στα οφέλη της ελληνικής οικονομίας από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, σημειώνοντας με νόημα την ανάγκη βελτίωσης της ικανότητας απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, ώστε να υπάρξει ορθή χρήση και σωστή επένδυση στις πιο παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας.

«Αυτό απαιτεί μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης πέραν του τρέχοντος Σχεδίο Αναπτυξιακής Στρατηγικής» καταλήγει ο ESM, παραπέμποντας στην πρόσφατη εξαγγελία του «Ελλάδα 2.0».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News