Business & Finance Τρίτη 22/12/2020, 14:44
BUSINESS & FINANCE

ESM: Εκταμιεύτηκε η δόση των 644 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα

ESM: Εκταμιεύτηκε η δόση των 644 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα

Τη δόση των 644,42 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο της επιστροφής των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων, εκταμίευσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Η εκταμίευση συνιστά απόρροια της επιτυχημένης αξιολόγησης της μεταμνημονιακής πορείας της χώρας, η οποία επιβεβαιώθηκε και επισφραγίστηκε από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων (SMP/ANFA) εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις. Υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθεί η απελευθέρωση της τέταρτης δόσης των μέτρων πολιτικής για ενδεχόμενα χρέη» αναφερόταν στην απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι πέραν της επιστροφής των SMP – ANFA, το Eurogroup άναψε το πράσινο φως και στον μηδενισμό του επιτοκίου αύξησης περιθωρίου μέρους των δανείων που είχαν δοθεί στην Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Η επόμενη αξιολόγηση της χώρας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αναμένεται τον Φεβρουάριο του 2021. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News