BUSINESS & FINANCE

Τα «φτερά» της ελληνικής οικονομίας και τα επόμενα βήματα 

Τα «φτερά» της ελληνικής οικονομίας και τα επόμενα βήματα 

«Η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται σε πορεία να ξεπεράσει το 50% των τουριστικών εσόδων του 2019», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Ήδη στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μιλούν για έσοδα της τάξεως των 10 δισ. ευρώ από τον τουρισμό. Η αύξηση των εισπράξεων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες – δηλαδή εάν από το 45% που είναι ο στόχος που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο τελικά οι εισπράξεις φθάσουν το 55% του 2019 – προσθέτει στον ετήσιο ρυθμό του ΑΕΠ πάνω από 1% για το 2021 ακόμη και εάν όλες οι μεταβλητές παρέμειναν σταθερές. Πλην του τουρισμού όμως εξαγωγές, επενδύσεις αλλά και κατανάλωση τραβούν την ανάπτυξη. 

  • Το πρώτο εξάμηνο του 2021 η αύξηση των επενδύσεων (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου σε τρέχουσες τιμές), από τα 8,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του2019 ανήλθε στα 10 δισ. ευρώ το 2021.
  • Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021 οι εξαγωγές αγαθών (χωρίς πετρελαιοειδή) από τα 13,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019 αυξήθηκαν στα 16,3 δισ. ευρώτο 2021.
  • Τα τελευταία στοιχεία για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές (Ιούλιος και Αύγουστος 2021) δείχνουν αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά 29% και 35% αντίστοιχα.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τα παραπάνω στοιχεία οδηγούν στην εκτίμηση πως τελικά δεν μείνουμε σε ανάπτυξη U αλλά θα γυρίσουμε σε ανάπτυξη V. Εάν γίνει αυτό, τότε η επάνοδος της οικονομίας θα έρθει νωρίτερα το 2021 και όχι το 2022. Προφανώς και τα περισσότερα στοιχεία που θα έχει το οικονομικό επιτελείο μέχρι το «χτίσιμο» του νέου προϋπολογισμού θα δείξουν τελικά ακριβώς πόσο γρήγορα ανακάμπτει η ελληνική οικονομία, αλλά και τον δημοσιονομικό χώρο που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για το επόμενο πακέτο φοροελαφρύνσεων, καθώς τα κυβερνητικά στελέχη έχουν αφήσει ορθάνοιχτο πλέον το παράθυρο για νέο πακέτο μέτρων που θα αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων. Σύμφωνα με πληροφορίες του moneyreview.gr για το νέο πακέτο μέτρων έχουν πιάσει δουλειά σε δύο πλευρές: τόσο στην οδό Νίκης όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να ποσοτικοποιηθούν οι όποιες φοροελαφρύνσεις, που είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Τα νέα μέτρα που έρχονται 

Κατώτατος μισθός

Ο Κωστής Χατζηδάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το 2022 να υπάρξει διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού. Από την 1/1/2022 ο κατώτατος μισθός είναι αυξημένος κατά 2% και θα διαμορφωθεί στα 633 ευρώ. Εάν τελικά συμφωνήσουν και οι κοινωνικοί εταίροι σε μια νέα αύξηση τότε τα δεδομένα της οικονομίας μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε κατώτατο μισθό των 700 ευρώ.

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους 

Ήταν από τα οικονομικά μέτρα που περιμέναμε να ακούσουμε στη ΔΕΘ αλλά ο Πρωθυπουργός επέλεξε να το «σβήσει» από τη λίστα των εξαγγελιών. Οπότε στον προϋπολογισμό θα προβλέπεται κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και τους συνταξιούχους που μέχρι τώρα είχαν αποκλειστεί.

«Μαχαίρι» στις ασφαλιστικές εισφορές

Δεύτερο στη σειρά μπαίνει και η επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Αναμενόταν μια νέα μείωση κατά 1,1 μονάδα. Με αυτό το τρόπο η κυβέρνηση θα κλείνει και την προεκλογική της δέσμευση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες.

Σπίτια για τους νέους

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπάρχει στα σκαριά ένα πρόγραμμα παραχώρησης κατοικιών ή ενοικίασης τους με χαμηλά ενοίκια σε νέα ζευγάρια μέσω του ΟΑΕΔ ή του ΕΤΑΔ ή με ακίνητα που έχει στην κατοχή του το ελληνικό δημόσιο και μένουν αναξιοποίητα.

Το πρόγραμμα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο καθώς ψάχνουν τον αριθμό των κατοικιών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αλλά και τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν τα ζευγάρια ώστε να κερδίζουν «τα χρυσά κλειδιά». Μια ανάλογη δράση έχει ενσωματωθεί και στο Ταμείο Ανάκαμψης μέσω της οποίας θα παραχωρούνται κατοικίες σε ευαίσθητα κοινωνικές ομάδες. Σύμφωνα με τη επένδυση όπως περιγράφεται στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι η ολοκλήρωση ανακαίνισης κατοικιών που θα διατεθούν. Το πρόγραμμα προβλέπει ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων (70 στο Δήμο Αθηναίων και 30 στο Δήμο Θεσσαλονίκης) για 250 δικαιούχους.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News