ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Επίδομα θέρμανσης: Τα ποσά και τα κριτήρια

Επίδομα θέρμανσης: Τα ποσά και τα κριτήρια

Πέρυσι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έκανε πρεμιέρα στα 0,79 λεπτά ενώ φέτος αναμένεται να ανοίξει από 15 Οκτωβρίου όταν αρχίζει και η διάθεση του στο 1 ευρώ. Οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου διεθνώς έχουν περάσει και στις αντλίες με την άυξηση να φθάνει το  25% σε σχέση με πέρυσι.Το φυσικό αέριο έχει σπάσει όλα τα κοντέρ (η αγορά του επιδοτείται από πέρυσι).

Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, το επίδομα θέρμανσης φέτος θα είναι αυξημένο κατά 20% και θα φθάσει τα  100.000.000. Οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια έχει δημιουργήσει ανησυχία στη κυβέρνηση η οποία θέλει να αρχίσει να πληρώνει το επίδομα θέρμανσης από τον Δεκέμβριο.

Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να αυξήσει το ύψος της επιδότησης και όχι τον αριθμό των δικαιούχων όπως έχουν  αναφέρει κυβερνητικές πηγές. Αυτό σημαίνει πως τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι τα ίδια  και το ποσό θα είναι αυξημένο κατά 20% ώστε να μπορέσουν οι δικαιούχοι να αγοράσουν σχεδόν την ίδια ποσότητα πετρελαίου με πέρυσι. Το επίδομα και φέτος αφορά όχι μόνο όσους κάνουν χρήση πετρελαίου θέρμανσης αλλά και φυσικού αερίου, ξύλων – πέλλετ  μόνο για τις ορεινές περιοχές έως 2.500 κατοίκους.

Το νέο ποσό του επιδόματος μετά την αύξηση θα κυμαίνεται από 96 ευρώ έως 780 ευρώ ανάλογα την περιοχή και το νέο σύστημα των βαθμοημερών καθώς  και την σύνθεση του κάθε νοικοκυριού. Σύμφωνα με το νέο σύστημα η χώρα έχει χωριστεί σε περίπου 13.000 περιοχές στις οποίες έχει καταγραφεί η μέση θερμοκρασία. Κάθε περιοχή έχει ένα συντελεστή επιδότησης ο οποίος πολλαπλασιαζόμενος με το ποσό βάσης το οποίο φέτος θα είναι αυξημένο στα 264 ευρώ υπολογίζεται και το ποσό που δικαιούται φέτος ένα νοικοκυριό.

 

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News