Business & Finance Πέμπτη 23/09/2021, 11:42
BUSINESS & FINANCE

S&P: Αναβαθμίζει προβλέψεις για την Ευρωζώνη

S&P: Αναβαθμίζει προβλέψεις για την Ευρωζώνη

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την οικονομία της Ευρωζώνης προχωρά η S&P Global Ratings, τονίζοντας ότι η ανάκαμψη της περιοχής έπειτα από την άρση των lockdowns ήταν πιο ισχυρή από ό,τι αναμενόταν, τόσο στο ΑΕΠ όσο και στην απασχόληση.

Κατόπιν τούτων, η S&P περιμένει ότι το 2021 θα κλείσει με ρυθμούς ανάπτυξης 5,1% για την Ευρωζώνη, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για 4,4%.

Η ισχυρή ανάκαμψη έχει προκαλέσει ελλείψεις σε πρώτες ύλες και αυξήσεις στις τιμές των εμπορευμάτων, με αποτέλεσμα ο οίκος να ανεβάσει την πρόβλεψή του για τον πληθωρισμό της χρονιάς στο 2,2% από το 1,8%.

Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να περιμένει την επιβράδυνση του πληθωρισμού κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για 2% το 2022, λόγω της υποτονικής αύξησης των μισθών και της μείωσης του momentum της ανάπτυξης.

Μάλιστα, η S&P εκτιμά ότι η προσωρινή άνοδος του πληθωρισμού δεν αποτελεί ακόμα λόγο για τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Με τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων για την πανδημία PEPP, ο οίκος εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα θα ενισχύσει και πιθανώς θα αναθεωρήσει το παραδοσιακό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης APP. Συνεπώς, προβλέπει ότι η ΕΚΤ δεν θα σταματήσει τις καθαρές αγορές τίτλων πριν από τα τέλη του 2023 και δεν θα αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ πριν από τα τέλη του 2024.

Κ. Σαμ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News