Business & Finance Παρασκευή 1/10/2021, 13:55
BUSINESS & FINANCE

Πληθωρισμός: Το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

O πληθωρισμός τον προηγούμενο μήνα στην Ελλάδα έτρεξε με ρυθμό 2,1% σε ετήσια βάση

Πληθωρισμός: Το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

Στην απότομη επιτάχυνση του πληθωρισμού που καταγράφεται στην Ευρωζώνη, ο οποίος έτρεξε με ρυθμό 3,4% τον Σεπτέμβριο -καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό στο διάστημα μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση από τον Σεπτέμβριο τους 2008-, στην Ελλάδα οι τιμές καταναλωτή κράτησαν αντιστάσεις σημειώνοντας τον τρίτο βραδύτερο ρυθμό μεταξύ των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκης Ένωσης, Eurostat, ο πληθωρισμός τον προηγούμενο μήνα στην Ελλάδα έτρεξε με ρυθμό 2,1% σε ετήσια βάση. 

Το ποσοστό της Ελλάδας είναι το τρίτο χαμηλότερο μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, πίσω από αυτό της Μάλτας (0,7%) και της Φινλανδίας (2,1%).

Πληθωρισμός: Το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό της Ελλάδας στην Ευρωζώνη-1

Σε αντιδιαστολή, στις χώρες της Βαλτικής Εσθονία και Λιθουανία ο ρυθμός ανέβασε ανησυχητικά ταχύτητα, καταγράφοντας ποσοστό 6,4% και 6,3% αντίστοιχα, ενώ με ρυθμό 5,1% ακολουθεί η Σλοβακία. 

Στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν τον Σεπτέμβριο σε 4,1%, 2,7%, 3% και 4% αντίστοιχα. 

Σε μηνιαία βάση ωστόσο και σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα ο ρυθμός του πληθωρισμού ανήλθε στο 2,3% και είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που καταγράφηκε στην Ευρωζώνη, καθώς καμία χώρα δεν ξεπέρασε τον Σεπτέμβριο το 2% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021. 

Αρνητική μεταβολή σε μηνιαία βάση σημείωσε ο πληθωρισμός σε Μάλτα (-0,9%), Κύπρο (-0,7%), Γαλλία και Ολλανδία (-0,2% ) και Βέλγιο (-0,1%).

Με αφορμή τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα και την εικόνα που παρουσιάζουν, ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδης εκάνε την ακόλουθη δήλωση:

«Παρά το γεγονός ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία συνεχίζονται με μεγάλη ένταση, η Ελλάδα και για το μήνα Σεπτέμβριο κατάφερε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, να συγκαταλέγεται στις χώρες με τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη (3η χαμηλότερη).

Οι έλεγχοι στην αγορά είναι συνεχείς και εάν χρειαστούν περαιτέρω παρεμβάσεις θα γίνουν».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News