Business & Finance Πέμπτη 30/09/2021, 15:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός: Σε υψηλά 10ετίας σε Γαλλία, Ιταλία – Φόβοι στην Ευρωζώνη

Πληθωρισμός: Σε υψηλά 10ετίας σε Γαλλία, Ιταλία – Φόβοι στην Ευρωζώνη

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να ανεβάζει ταχύτητα με επικίνδυνες πλέον προεκτάσεις, καθώς οι τιμές σχεδόν στα πάντα έχουν ακολουθήσει την ανιούσα. 

Αύριο αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον τα προκαταρκτικά στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, ωστόσο αν ισχύει το ρητό ότι «η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται», τότε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από Γαλλία και Ιταλία, μόνο αισιοδοξία δεν μπορούν να προκαλούν. 

Ειδικότερα, στη Γαλλία ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο με ρυθμό 2,7% σε ετήσια βάση, επίπεδο που τελευταία φορά βρέθηκε τον Δεκέμβριο του 2011. Στην Ιταλία η άνοδος των τιμών καταναλωτή ήταν ακόμη μεγαλύτερη, καθώς το ποσοστό σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020 διαμορφώθηκε στο 3%. 

Διαβάστε επίσης: Capital Economics: Στο 4% θα φτάσει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Για την επιτάχυνση αυτή η αιτία επικεντρώνεται σε έναν και μόνο παράγοντα: Την αύξηση στις τιμές της ενέργειας όπου ενισχύθηκαν κατά 14,4% και 20,5% σε Γαλλία και Ιταλία αντίστοιχα.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων και ποτών, ο δομικός πληθωρισμός κατέγραψε ποσοστό 2,1% στη Γαλλία και 2,6% στην Ιταλία. 

Πληθωρισμός: Σε υψηλά 10ετίας σε Γαλλία, Ιταλία – Φόβοι στην Ευρωζώνη-1

Στη Γαλλία η ευρεία αυτή άνοδος των τιμών, ξυπνάει μνήμες της εποχής των «κίτρινων γιλέκων» και τα βίαια επεισόδια που εξελίσσονταν σε ολόκληρη τη χώρα, όταν η κυβέρνηση Μακρόν ήθελε να αυξήσει το φόρο στα καύσιμα.  Στα Ηλύσια Πεδία ανησυχούν ότι αυτή η απότομη αύξηση των τιμών, ενδεχομένως να προκαλέσει ένα νέο κύμα διαμαρτυριών και κυρίως μια νέα σειρά από βίαιες διαδηλώσεις, έξι μήνες πριν από τις εκλογές στη χώρα. 

Διαβάστε επίσης: «Βαρυχειμωνιά» στους λογαριασμούς των νοικοκυριών παγκοσμίως

Στο μεταξύ η Ιταλία ήδη καταρτίζει σχέδια για τη διάθεση 3,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να προστατεύσει τους καταναλωτές από τις αυξήσεις στην ενέργεια. Σε παρόμοιες κινήσεις προβαίνουν σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (στην Ελλάδα κατατέθηκε η τροπολογία για το φυσικό αέριο), καθώς η ενεργειακή κρίση παίρνει πλέον παγκόσμιες διαστάσεις. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News