BUSINESS & FINANCE

Αντίστροφη μέτρηση για το «Ελλάδα 2.0.» – Οι σημαντικές ημερομηνίες του Ιουλίου

Αντίστροφη μέτρηση για το «Ελλάδα 2.0.» – Οι σημαντικές ημερομηνίες του Ιουλίου

Άρχισε να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την τελική έγκριση του ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2.0, καθώς στο ECOFIN στις 13 Ιουλίου το ελληνικό πρόγραμμα, «παρέα» με άλλων 11 χωρών θα πάρει και το τελικό «πράσινο φως». Στη συνέχεια το πακέτο θα πρέπει να περάσει από την ελληνική Βουλή αλλά θα υπογραφεί και η επιχειρησιακή συμφωνία του προγράμματος μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και της Κομισιόν, η οποία θα περιλαμβάνει και την δανειακή σύμβαση των 12,7 δισ. ευρώ, που θα αξιοποιήσει η Ελλάδα για ιδιωτικές επενδύσεις. Στη συνέχεια, στα τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου θα προχωρήσει και η εκταμίευση των πρώτων κονδυλίων στα πλαίσια του Ελλάδα 2.0 ύψους 4 δισ. ευρώ ενώ για φέτος, η Ελλάδα διεκδικεί να πάρει μέσω του προγράμματος πάνω από 7 δισ. ευρώ.

11η μεταμνημονιακή αξιολόγηση 

Η δεύτερη σημαντική ημερομηνία συνδέεται με την 11η αξιολόγηση της χώρας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας περίπου στα μέσα Ιουλίου. Δεν συνδέεται με την καταβολή δόσης από τα κέρδη των ομολόγων που διακρατά το ευρωπαϊκό σύστημα όπως και δεν αναμένεται να έχει πολλούς αστερίσκους. Εντούτοις, η ελληνική πλευρά θα ξετυλίξει στο πλαίσιο αυτό την ατζέντα των περαιτέρω φοροελαφρύνσεων και των ρυθμίσεων για τα χρέη της πανδημίας. Ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό το Σάββατο πως μέσα στην εβδομάδα θα τεθεί το θέμα των ρυθμίσεων στις επαφές που θα έχει με τους επικεφαλής των Θεσμών με προοπτική να εφαρμοστεί μία νέα ρύθμιση για τις οφειλές της περιόδου των 15 μηνών της πανδημίας. Πρόκειται για τις οφειλές οι οποίες έχουν αναβληθεί για το 2022 ενώ δεν αποκλείεται στη νέα ρύθμιση να ενταχθούν και άλλα χρέη νοικοκυριών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία. Εάν αυτήν την εβδομάδα μάλιστα το ΥΠΟΙΚ πάρει και το πράσινο φως μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και οι ανάλογες ανακοινώσεις. Επιπλέον το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του και για τον ΕΝΦΙΑ μετά και την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, όπως για παράδειγμα τι θα κάνει με τον συμπληρωματικό φόρο και εάν υπάρχει περιθώριο για μια νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2022.

Το Eurogroup και η δημοσιονομική ευελιξία 

Το τρίτο σημαντικό γεγονός, είναι το Eurogroup της 12ης Ιουλίου. Εκεί οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, θα συζητήσουν ξανά για την επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και για τον επόμενο χρόνο. Το Εurogroup της 12ης Ιουλίου θα δώσει την πυξίδα σε όλα τα κράτη μέλη και στην Ελλάδα για το ποια θα είναι η οικονομική πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσουν ανάλογα με τα όρια που θα τους τεθούν για το 2022 και πολύ περισσότερο για το 2023.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News