Business & Finance Δευτέρα 27/09/2021, 18:30
BUSINESS & FINANCE

Κεντρικές τράπεζες: Πόσο κοντά είμαστε στο τέλος του φθηνού χρήματος;

Κεντρικές τράπεζες: Πόσο κοντά είμαστε στο τέλος του φθηνού χρήματος;

Παρά το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν κάνει ένα βήμα πιο κοντά προς την άρση των μέτρων στήριξης καθώς κλιμακώνονται επικίνδυνα οι πληθωριστικές πιέσεις, η νομισματική πολιτική ανά τον κόσμο αναμένεται να παραμείνει εξαιρετικά χαλαρή και το 2022. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Fed έδωσε το σήμα ότι θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων της σύντομα, πιθανόν και το Νοέμβριο, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας άφησε να εννοηθεί για πρώτη φορά ότι σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκιά της εντός του έτους. Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας έγινε η πρώτη στον ανεπτυγμένο κόσμο που προέβη σε αύξηση, ενώ ήδη το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί σε Βραζιλία, Παραγουάη, Ουγγαρία και Πακιστάν. 

Norway is the latest central bank to raise interest rates

Source: Bloomberg

Note: Mapped data show rate changes for distinct central banks

Κινητήρια ώθηση είναι η αίσθηση ότι ο πληθωρισμός αποδεικνύεται πιο επίμονος, με τον ΟΟΣΑ να ανεβάζει τον πήχη για την αύξηση των τιμών καταναλωτή στο 3,7% για τις χώρες του G20 φέτος και στο 3,9% για το 2022. 

Οι ελλείψεις πλέον στην εφοδιαστική αλυσίδα αφορούν στα πάντα, από ημιαγωγούς έως αυτοκίνητα και τρόφιμα, οι τιμές ενέργειας βρίσκονται στα ύψη, ενώ κάποιες αγορές εργασίας υστερούν σε εξειδικευμένο προσωπικό την ώρα που η ζήτηση αυξάνεται συνεχώς. 

Διαβάστε επίσης: Η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που αυξάνει τα επιτόκια 

Την ίδια στιγμή, η παγκόσμια ανάκαμψη μόνο εξασφαλισμένη δεν φαίνεται, περιπλέκοντας το έργο των κεντρικών τραπεζών, κάποιες εκ των οποίων βρίσκονται αντιμέτωπες και με τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού. Τα τελευταία στοιχεία για τη μεταποίηση σε ολόκληρο τον κόσμο έδειξαν ότι συνεχίζει να επιβραδύνεται. 

Υπάρχουν επίσης και οι αποκλίσεις. Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας δεν έδωσε καμία ένδειξη την προηγούμενη εβδμάδα για άρση των μέτρων στήριξης, ενώ η κεντρική τράπεζα της Κίνας διοχέτευσε μεγαλύτερη ρευστότητα στο χρηματοοικονομικό σύστημα, για να στηρίξει την αγορά που κλυδωνίζεται από την κρίση του κολοσσού Evergrande. 

H EKT δεν έχει κάνει ακόμη καμία αναφορά για το tapering με κάποιους μάλιστα αξιωματούχους της να εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης του κανονικού προγράμματος αγοράς ομολόγων όταν λήξει το ΡΕΡΡ. Και η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας «πήγε αντίθετα στο ρεύμα» μειώνοντας τα επιτόκιά της υπό την πίεση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. 

The Fed's New Dot Plot
  

Ακόμη και η Fed παρότι υιοθέτησε πιο επιθετική στάση στην τελευταία της συνεδρίαση, δείχνει τώρα ότι δεν έχει αντίρρηση να αφήσει την οικονομία να υπερθερμανθεί λίγο περισσότερο από το σύνηθες με την προοπτική να σπρώξει την ανεργία σε πτώση και να φέρει στην αγορά εργασίας περισσότερο δυναμικό. 

Το θέμα είναι ενώ ορισμένες κεντρικές τράπεζες του ανεπτυγμένου κόσμου ετοιμάζονται να «πατήσουν φρένο» και πολλές του αναδυόμενου κόσμου έχουν ήδη αλλάξει γραμμή, η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί για λίγο καιρό ακόμη. 

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα μετά το τέλος του ΡΕΡΡ 

Οικονομολόγοι της JPMorgan Chase & Co. εκτιμούν ότι οι κεντρικές τράπεζες ανεπτυγμένων αγορών θα προσθέσουν 1,5 τρισ.δολάρια στους ισολογισμούς τους το επόμενο έτος και ότι τα επιτόκια σε ολόκληρο τον κόσμο θα αυξηθούν μόλις κατά 11 μονάδες βάσης το επόμενο έτος στο 1,48% κατά μέσο όρο, παραμένοντας 80 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα προ της πανδημίας επίπεδα. 

Η συνολική αύξηση των επιτοκίων σε ολόκληρο τον κόσμο μέχρι στιγμής παραμένει μικρότερη από από την αντίστοιχη στους προηγούμενους επιτοκιακούς κύκλους, γεγονός που σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα παραμείνουν υποστηρικτικές και το επόμενο έτος, σύμφωνα με οικονομολόγους της UBS. 

Πιέσεις στις τιμές

Inflation in G-20 economies is predicted to accelerate to 3.7% this year

Source: Organization for Economic Cooperation and Development

Note: Mapped data show annual inflation rates for distinct economies. Euro countries (except Germany, France, Italy, Spain) show average for 19-country currency region

Παρ΄όλα αυτά, οι επενδυτές φαίνεται να αλλάζουν τόνο εν μέσω ανησυχιών ότι οι αυξανόμενες τιμές που μέχρι πρότινος χαρακτηρίζονταν προσωρινές, φαίνεται τώρα ότι θα παραμείνουν για μεγαλύτερο διάστημα. 

Διαβάστε επίσης: «Ξεφεύγει» ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη – Τι γίνεται στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το δείκτη της Fed, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 4,2% το 12μηνο έως τον Ιούλιο, πολύ πιο πάνω από το στόχο 2% της ΕΚΤ. Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει τώρα ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 4%, πολύ πιο πάνω του στόχου της. 

Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz SE Μοχάμεντ Ελ-Εριάν προβλέπει ότι και άλλες κεντρικές τράπεζες να αναγκαστούν σύντομα να ακολουθήσουν τα χνάρια της Τράπεζας της Αγγλίας, προχωρώντας σε μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση του πληθωρισμού. 

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News