Business & Finance Πέμπτη 23/09/2021, 12:39
BUSINESS & FINANCE

Η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που αυξάνει τα επιτόκια 

Η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που αυξάνει τα επιτόκια 

Γεγονός αποτελεί η πρώτη αύξηση επιτοκίου ανάμεσα στις οικονομίες με τα 10 πιο «δημοφιλή» νομίσματα παγκοσμίως, με την κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας να εγκαινιάζει τον κύκλο της μετα-πανδημικής νομισματικής εποχής. 

Επικαλούμενη την ομαλοποίηση της οικονομίας, η Norges Bank αύξησε κατά 25 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο (από 0% σε 0,25%), βάζοντας τέλος στο μηδενικό επιτόκιο, το οποίο είχε επιβληθεί από το ξέσπασμα της πανδημίας, σε μια προσπάθεια στήριξης της οικονομίας. 

Μάλιστα, οι Νορβηγοί τραπεζίτες άφησαν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο και νέων αυξήσεων το αμέσως επόμενο διάστημα, με πρώτο σταθμό τον Δεκέμβριο. «Τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων είναι πολύ πιθανές να συμβούν το 2022» δήλωσε, από την πλευρά του, ο Dane Cekov, αναλυτής της Nordea.  

Μετά την ανακοίνωση της αύξησης του επιτοκίου, η νορβηγική κορόνα αυξήθηκε στα επίπεδα των 10,07 ανά ευρώ, το οποίο είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών. 

Φυσικά, η παραπάνω απόφαση δεν θα είχε ληφθεί, χωρίς να έχει προηγηθεί η πλήρης ανάκαμψης της οικονομίας από την πανδημική κρίση, κάτι στο οποίο βοήθησαν και οι επενδύσεις του κρατικού ταμείου επενδύσεων (διαχειρίζεται τα έσοδα από τα πλούσια ενεργειακά αποθέματα της χώρας). 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας γίνεται η πρώτη χώρα από το top-10 (όσον αφορά τη δημοφιλία του νομίσματος στις διεθνείς συναλλαγές), η οποία προχωρά σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. 

Η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που αυξάνει τα επιτόκια -1

Χθες, για παράδειγμα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σε μηδενικά επίπεδα τα επιτόκια, εκτιμώντας ότι η πρώτη αύξηση μπορεί να έρθει είτε το 2022 είτε το 2023. Για το 2023 αναμένεται και η πρώτη σύσφιξη εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News