Business & Finance Πέμπτη 26/08/2021, 12:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πρώτη μεγάλη οικονομία που αύξησε επιτόκια εν μέσω πανδημίας

Η πρώτη μεγάλη οικονομία που αύξησε επιτόκια εν μέσω πανδημίας

Η πρώτη αύξηση επιτοκίων σε μεγάλη οικονομία από τότε που ξέσπασε η πανδημία είναι γεγονός. Η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι αυξάνει το βασικό επιτόκιο δανεισμού από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 0,5% στο 0,75%. 

Πρόκειται για μία κίνηση που έχει ως στόχο να ανακόψει το ράλι στις τιμές κατοικιών και να βάλει «φρένο» στον δανεισμό των νοικοκυριών, που έχει εκτιναχθεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες. 

Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο ζυγίζουν τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς θα πρέπει να ισορροπήσουν ανάμεσα στις επίμονες πιέσεις και την αβεβαιότητα, που προκαλεί η πανδημία από τη μία και τον κίνδυνο του υψηλού πληθωρισμού και της υπερχρέωσης των νοικοκυριών από την άλλη. 

Για τη Νότια Κορέα, την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, ήταν η πρώτη αύξηση επιτοκίων εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Η νοτιοκορεατική δεν είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα παγκοσμίως που αυξάνει τα επιτόκια φέτος. Ωστόσο είναι η πρώτη του ανεπτυγμένου κόσμου. Έως τώρα ήταν οι νομισματικές αρχές αναδυόμενων, μικρών κυρίως, οικονομιών που είχαν λάβει την απόφαση. 

Αναλυτές πίστευαν ότι την περασμένη εβδομάδα η Νέα Ζηλανδία θα γινόταν η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία που θα προχωρούσε σε αύξηση επιτοκίων από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε νέο πανεθνικό lockdown και ανέτρεψε τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας. Το βασικό επιτόκιο παρέμεινε έτσι στα ιστορικά χαμηλά επι΄πεδο του 0,25%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News