Business & Finance Τετάρτη 23/06/2021, 13:07
BUSINESS & FINANCE

Σε ποιες χώρες τo πλουσιότερο 1% έγινε ακόμη πιο πλούσιο

Η κύρια πηγή αύξησης του πλούτου εδράζεται στη μείωση των επιτοκίων

Σε ποιες χώρες τo πλουσιότερο 1% έγινε ακόμη πιο πλούσιο

Ευκαιρία για περισσότερα κέρδη αποτέλεσε η κρίση της πανδημίας, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία της Credit Suisse, τα οποία καταδεικνύουν ότι η «ψαλίδα» μεταξύ φτωχών και πλουσίων άνοιξε έτι περισσότερο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια σειρά κρατών, το πλουσιότερο 1% κατάφερε να αυξήσει την περιουσία του κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και παρά τις επιπτώσεις των διαδοχικών lockdowns στην οικονομία.

Ανάμεσα σ’ αυτές τις χώρες συγκαταλέγονται οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία, δηλαδή οι οικονομικές υπερδυνάμεις του πλανήτη, ενώ στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι Ιταλία – Ηνωμένο Βασίλειο από τη Γηραιά Ήπειρο.

Σε ποιες χώρες τo πλουσιότερο 1% έγινε ακόμη πιο πλούσιο-1

Σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας, η κύρια πηγή αύξησης του πλούτου εδράζεται στη μείωση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία παραμένουν σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα.

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν την πρόσφατη λίστα του Bloomberg για τους δισεκατομμυριούχους, με βάση την οποία η περιουσία των 500 πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη αυξήθηκε κατά 1,8 τρισεκατομμύριο δολάρια κατά τη διάρκεια του 2020.

«Οι πιο πλούσιοι έμειναν σχετικά ανεπηρέαστοι από τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και κυρίως ωφελήθηκαν από τον αντίκτυπο των μειωμένων επιτοκίων στις τιμές των μετοχών και των ακινήτων» αναφέρεται στην έκθεση της Credit Suisse.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης Gini, ο οποίος υπολογίζει την οικονομική ανισότητα, αυξήθηκε στα 9 από τα συνολικά 10 υπό εξέταση κράτη.

Την ίδια ώρα, πάντως, τα νοικοκυριά παγκοσμίως κατάφεραν να αυξήσουν κατά 7,4% τα περιουσιακά τους στοιχεία, τα οποία στα τέλη του 2020 αριθμούσαν σε 418 τρισ. δολάρια.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News