Business & Finance Τετάρτη 16/06/2021, 16:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Τα εμβόλια το «καύσιμο» της οικονομίας φέτος

ΔΝΤ: Τα εμβόλια το «καύσιμο» της οικονομίας φέτος

Η πολιτική εμβολιασμού κατά της Covid-19 είναι εκείνη που έχει τη μεγαλύτερη σημασία από οποιαδήποτε άλλη πολιτική για την πορεία των οικονομιών. Αυτό υπογράμμισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προσθέτοντας ότι οι προβλέψεις του Ταμείου για παγκόσμια ανάπτυξη 6% φέτος και 4,4% το 2022 θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το εάν επιτευχθούν οι στόχοι για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. 

«Η πολιτική εμβολιασμού φέτος, και πιθανότατα τον επόμενο χρόνο, θα είναι η πιο σημαντική οικονομική πολιτική, υπερισχύοντας ακόμη και έναντι της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής σε όρους σπουδαιότητας» είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ΔΝΤ στο CNBC. 

«Προϋπόθεση για να φέρουμε τον κόσμο σε ένα βιώσιμο υψηλό επίπεδο ανάπτυξης παντού είναι να εμβολιάσουμε τους πάντες. Και είμαστε ακόμη πολύ μακριά. Έχουμε εμβολιασμό δύο ταχυτήτων αυτή τη στιγμή και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να ξεπεράσουμε» σημείωσε αναφερόμενη και στις μεγάλες ανισότητες που παρατηρούνται ως προς την πρόσβαση των πολιτών στα εμβόλια από χώρα σε χώρα. 

Το Ταμείο είχε ανακοινώσει τον περασμένο Απρίλιο ότι το τέλος της κρίσης είναι «ολοένα και πιο ορατό». Εκείνη την περίοδο ο οργανισμός αναβάθμισε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομία επικαλούμενος τους υψηλότερους ρυθμούς εμβολιασμών και τη συνεχιζόμενη στήριξη από κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις. 

Ωστόσο οι ειδικοί του ΔΝΤ διαμηνύουν ότι απαιτείται να διατεθούν περί τα 50 δισ. δολάρια προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί σε χώρες, που έχουν μείνει πίσω. Μία τέτοια επένδυση θα έφερνε απόδοση ύψους 9 τρισ. δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία. «Είναι η καλύτερη επένδυση που θα μπροούσαμε να κάνουμε ποτέ» επανέλαβε η Γκεοργκίεβα. 

Σημείωσε δε πως θα πρέπει να στοχεύσουμε στον εμβολιασμό τουλάχιστον του 40% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα τέλη του έτους και του 60% έως τον Ιούνιο του 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data περίπου το 21% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19. Στις ΗΠΑ την πρώτη δόση έχει λάβει το 52%, στη Βρετανία το 62% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 45%. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News