ΜΕΛΕΤΗ

Credit Suisse: Τα ελληνικά νοικοκυριά έγιναν 25 δισ. δολάρια πλουσιότερα στην πανδημία

Το 2020 οι Έλληνες άφησαν επιτέλους πίσω τους το κεφάλαιο της κρίσης χρέους, επιστρέφοντας στα επίπεδα του πλούτου του 2010

Credit Suisse: Τα ελληνικά νοικοκυριά έγιναν 25 δισ. δολάρια πλουσιότερα στην πανδημία

Κατά 25 δισ.  δολάρια πλουσιότερα έγιναν τα ελληνικά νοικοκυριά μέσα στην πανδημία. Τα στοιχεία της τελευταίας έκδοσης του Wealth Report της Credit Suisse δείχνουν ότι ο κάθε Έλληνας έγινε κατά 3,2% πλουσιότερος το 2020, με το μέσο νοικοκυριό να αυξάνει την περιουσία του κατά 2,9%.

Credit Suisse: Τα ελληνικά νοικοκυριά έγιναν 25 δισ. δολάρια πλουσιότερα στην πανδημία-1

Συγκεκριμένα, σε κάθε Έλληνα ενήλικα αντιστοιχούσε στο τέλος του 2020 πλούτος 104.603 δολαρίων (έναντι 101.378 δολαρίων στα τέλη του 2019). Μάλιστα, τα σχετικά στοιχεία της Credit Suisse αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες μπόρεσαν μέσα στη χρονιά της πανδημίας να αφήσουν πίσω τους το κεφάλαιο της κρίσης χρέους: Μόλις πέρυσι ο πλούτος του Έλληνα ξεπέρασε τα επίπεδα όπου βρισκόταν το 2010 (με βάση τις εξομαλυμένες ισοτιμίες). 

Credit Suisse: Τα ελληνικά νοικοκυριά έγιναν 25 δισ. δολάρια πλουσιότερα στην πανδημία-2

Σήμερα, στην Ελλάδα ζουν 66.892 άτομα με προσωπική περιουσία 1-5 εκατ. δολαρίων. Υπάρχουν επίσης 4.062 άτομα με περιουσία 5-10 εκατ. δολαρίων καθώς και 1.394 με περιουσία 10-50 εκατ. δολαρίων.

Η χρονιά της πανδημίας μπορεί να χαρακτηριστεί και ως η «σφαγή» των «κροίσων» της Ελλάδας, αφού τα στοιχεία της Credit Suisse δείχνουν ότι η Ελλάδα εμφάνισε τη μεγαλύτερη μείωση (μαζί με το Χονγκ Κονγκ) στον πληθυσμό των ατόμων πολύ υψηλής εισοδηματικής στάθμης. Συγκεκριμένα, το «κλαμπ» των Ελλήνων με περιουσία άνω των 50 εκατ. δολαρίων έχασε πέρυσι 110 μέλη.

Credit Suisse: Τα ελληνικά νοικοκυριά έγιναν 25 δισ. δολάρια πλουσιότερα στην πανδημία-3

Έτσι, η Credit Suisse μέτρησε 16 «κροίσους» με περιουσία από 50 έως 100 εκατ. δολαρίων και 3 που αξίζουν από 100 έως 500 εκατ. δολάρια. Η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή δισεκατομμυριούχους, σύμφωνα με αυτήν την έρευνα.

Credit Suisse: Τα ελληνικά νοικοκυριά έγιναν 25 δισ. δολάρια πλουσιότερα στην πανδημία-4

Συνολικά, πάντως, στην Ελλάδα αποδείχθηκε ότι όπως και παγκοσμίως, η δημιουργία πλούτου υπήρξε ανθεκτική μπροστά στις προκλήσεις της πανδημίας. Και αυτό, κυρίως εξαιτίας των πρωτοφανών μέτρων στήριξης που έλαβαν οι κυβερνήσεις, οι διεθνείς οργανισμοί και οι κεντρικές τράπεζες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το οικονομικό σοκ του κορωνοϊού και των lockdowns.

Credit Suisse: Τα ελληνικά νοικοκυριά έγιναν 25 δισ. δολάρια πλουσιότερα στην πανδημία-5

Ο πλούτος ανά ενήλικα παγκοσμίως αυξήθηκε πέρυσι κατά 6%, στα επίπεδα-ρεκόρ των 79.952 δολαρίων.

Η Credit Suisse υπολογίζει ότι από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2020 τα νοικοκυριά παγκοσμίως έχασαν πλούτο 17,5 τρισ. δολαρίων. «Αλλά αυτό που έγινε το δεύτερο εξάμηνο του 2020 ήταν πρωτοφανές», τονίζουν οι αναλυτές, καθώς με τη βοήθεια των μέτρων στήριξης, τα χρηματιστήρια επέστρεψαν σε ανοδική τροχιά και άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ, ενώ οι αγορές κατοικιών ενισχύθηκαν  με ρυθμούς που δεν είχαμε δει για χρόνια.  

Το αποτέλεσμα ήταν ότι το 2020 έκλεισε με τα νοικοκυριά παγκοσμίως να έχουν αυξήσει τον πλούτο τους κατά 28,7 τρισ.  δολάρια.

Credit Suisse: Τα ελληνικά νοικοκυριά έγιναν 25 δισ. δολάρια πλουσιότερα στην πανδημία-6

Η Credit Suisse υπολογίζει ότι ο πλούτος παγκοσμίως θα αυξηθεί κατά 39% τα επόμενα πέντε χρόνια, με τις χώρες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων να ευθύνονται για το 42% της αύξησης.  Ο πλούτος ανά ενήλικα αναμένεται να αυξηθεί στο διάστημα αυτό κατά 31%, περνώντας το φράγμα των 100.000 δολαρίων. Και ο αριθμός των εκατομμυριούχων διεθνώς θα αγγίξει έως το 2025 τα 84 εκατομμύρια άτομα.

Credit Suisse: Τα ελληνικά νοικοκυριά έγιναν 25 δισ. δολάρια πλουσιότερα στην πανδημία-7

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News