Business & Finance Δευτέρα 31/05/2021, 20:00
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Ραντεβού το φθινόπωρο για καθαρό διάδρομο ανάκαμψης

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα η καλύτερη απάντηση στην οικονομία - Πού βρίσκεται η Ελλάδα

ΟΟΣΑ: Ραντεβού το φθινόπωρο για καθαρό διάδρομο ανάκαμψης

Το εμβόλιο δεν σώζει μόνο ζωές αλλά και οικονομίες, ξεκαθαρίζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος εναποθέτει στην επίτευξη ανοσίας και χωρίς αστερίσκους όλες τις προσδοκίες για το comeback των αναπτυγμένων αγορών. Ανέβασαν στροφές, αλλά αφού πρώτα καθυστέρησαν, Ευρώπη και Ελλάδα -27η στις 45 χώρες που εξετάζει ο ΟΟΣΑ με βάση την ταχύτητα των εμβολιασμών. Δραματικές καταγράφονται οι απώλειες της ελληνικής οικονομίας στις υπηρεσίες, με όχημα τον τουρισμό.

ΟΟΣΑ: Ραντεβού το φθινόπωρο για καθαρό διάδρομο ανάκαμψης-1

Όπως σημειώνει ο Οργανισμός, στις ανεπτυγμένες οικονομίες η προοδευτική εξέλιξη των αποτελεσματικών εμβολιασμών υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί έως το ερχόμενο φθινόπωρο και σε κάποιες εξ αυτών και πιο σύντομα, κάτι που θα επιτρέψει να επανέλθουν οι δραστηριότητες που απαιτούν επαφές. Σε ορισμένες χώρες τα νέα δημοσιονομικά μέτρα θα στηρίξουν τη ζήτηση βραχυπρόθεσμα, ενώ και ο αντίκτυπος από τη στήριξη στα εισοδήματα στα νοικοκυριά με σκοπό να ενδυναμωθούν οι καταναλωτικές δαπάνες, θα γίνεται περισσότερο αντιληπτός καθώς οι οικονομίες θα ανοίγουν. Η βελτίωση στο οικονομικό κλίμα και στην αγορά εργασίας, η υποχώρηση στα ποσοστά των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών, επίσης αναμένεται να συμβάλλουν στην ενίσχυση των δαπανών και το 2022, κάτι που θα αντισταθμίσει τον αναμενόμενο μετριασμό της δημοσιονομικής στήριξης. 

Πάντως, όπως σημειώνεται στην ανάλυση, τα προγράμματα εμβολιασμού εξελίσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς ανά τον κόσμο, με το πιο συχνό φαινόμενο να έγκειται στην πιο αργή έναρξή τους σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, την ώρα που το εύρος της πολιτικής στήριξης και η εξειδίκευση όσον αφορά την παραγωγή και τη διάθεσή τους, διαφέρει σημαντικά μεταξύ των οικονομιών. Ορισμένοι στοχευμένοι περιορισμοί στις μετακινήσεις και στις δραστηριότητες ενδεχομένως ακόμη να χρειασθεί να διατηρηθούν για κάποιο διάστημα, ειδικότερα στα διασυνοριακά ταξίδια. Αυτοί οι περιορισμοί θα επηρεάσουν τις προοπτικές για μια πλήρη ανάκαμψη σε όλες τις χώρες, ακόμη και σε εκείνες στις οποίες οι εμβολιασμοί εξελίσσονται γρήγορα ή στις χώρες που τα κρούσματα έχουν περιορισθεί. 

Στο μεταξύ, όπως υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ, οι δαπάνες των καταναλωτών από την έναρξη της πανδημίας κατευθύνθηκαν περισσότερο προς τα αγαθά και λιγότερο προς τις υπηρεσίες.

Η αύξηση του εμπορίου έχει ευνοήσει τις χώρες οι οποίες εμπλέκονται στις αλυσίδες εφοδιασμού, ειδικότερα στις αλυσίδες για τα φαρμακευτικά προϊόντα, τις ιατρικές προμήθειες και τα προϊόντα τεχνολογίας. 

Στην Ελλάδα καταγράφηκε το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό υποχώρησης του κλάδου των υπηρεσιών, μεταξύ των χωρών που εξετάζει ο ΟΟΣΑ, διαμορφούμενο στο -55,4%, πίσω από της Νοτίου Αφρικής (-59,8%) και της Ινδονησίας (-56,7%). Στη χώρα μας όπου ο τουρισμός είναι εκ των κινητήριων μοχλών της ελληνικής οικονομίας, ο αντίκτυπος από την μεγάλη πτώση της τουριστικής δραστηριότητας ήταν κάτι περισσότερο από εμφανής. 

ΟΟΣΑ: Ραντεβού το φθινόπωρο για καθαρό διάδρομο ανάκαμψης-2

 

Η παγκόσμια ανάκαμψη προβλέπεται να ισχυροποιηθεί βαθμιαία, ειδικότερα κατά το δεύτερο μισό της τρέχουσας χρονιάς, με το παγκόσμιο ΑΕΠ να αναμένεται να τρέξει με ρυθμό 5,75% το 2021 και πλησίον του 4,5% το 2022. 

Διαβάστε εδώ όλες τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News