BUSINESS & FINANCE

DBRS: Αργή για τώρα η ανάκαμψη, έμεινε πίσω στα εμβόλια η Ελλάδα

DBRS: Αργή για τώρα η ανάκαμψη, έμεινε πίσω στα εμβόλια η Ελλάδα

Αργή θα είναι για την ώρα η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της DBRS Morningstar, η οποία προβλέπει, ωστόσο, ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί αργότερα μέσα στο 2021, καθώς οι εμβολιασμοί θα ανοίγουν το βήμα τους, πιθανότατα μειώνοντας τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και διευκολύνοντας το άνοιγμα των οικονομιών.

Στο μέτωπο των εμβολιασμών, ωστόσο, τα στοιχεία της DBRS δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες το τελευταίο διάστημα επιταχύνουν σημαντικά τα προγράμματά τους. Για την ακρίβεια, η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή η τελευταία ανάμεσα στις χώρες που εξέτασε ο οίκος αξιολόγησης με βάση το ποσοστό του  πληθυσμού που έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

DBRS: Αργή για τώρα η ανάκαμψη, έμεινε πίσω στα εμβόλια η Ελλάδα-1

Και αυτό, την ώρα που η DBRS τονίζει ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα παραμένει αργό στην Ευρώπη, καθώς έως τα μέσα του Απριλίου είχε εμβολιαστεί περίπου το 17% του πληθυσμού, ποσοστό μικρότερο σε σχέση με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Πέραν των εμβολίων, η DBRS θεωρεί κρίσιμη για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης τη δημοσιονομική και νομισματική στήριξη που συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, τόσο η εγχώρια όσο και η εξωτερική ζήτηση αναμένεται να στηρίξουν την ανάκαμψη, με τη συσσωρευμένη ζήτηση από τις αποταμιεύσεις που μαζεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας να δίνει ώθηση.

Τα ρίσκα για την Ευρωζώνη χαρακτηρίζονται αυξημένα και εντοπίζονται κυρίως στο μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας. Άλλωστε, το τρίτο κύμα των κρουσμάτων οδήγησε στην επέκταση ή και στη σύσφιξη των περιοριστικών μέτρων σε μεγάλες οικονομίες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία,  με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ανάκαμψη.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News