Business & Finance Πέμπτη 11/03/2021, 20:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ σε κεντρικές τράπεζες: Προσοχή με τις αυξήσεις των επιτοκίων 

ΔΝΤ σε κεντρικές τράπεζες: Προσοχή με τις αυξήσεις των επιτοκίων 

Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να είναι προσεκτικές με τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος αν είναι ξαφνικές ο αντίκτυπός τους να μεταδοθεί στις αναδυόμενες αγορές, προειδοποίησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διά στόματος του εκπροσώπου του. Μάλιστα όπως τόνισε ο κίνδυνος αυτός παραμένει ακόμη και μετά την έγκριση του νέου πακέτου δημοσιονομικής στήριξης των ΗΠΑ ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, μέσω του οποίου θα ωφεληθούν αρκετές χώρες και θα στηριχθεί η ανάκαμψη.  

Κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Τζέρι Ράις, ανέφερε ότι σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του Ταμείου το νέο πακέτο που ενέκρινε το Κογκρέσο θα προσφέρει μια ενίσχυση του αμερικανικού ΑΕΠ περί του 5% με 6% σε βάθος τριετίας. Ωστόσο όπως επισήμανε η εξαιρετικά χαμηλού κόστους χρηματοδότηση, ενδεχομένως να επιφέρει σύσφιξη στις οικονομικές συνθήκες και θα πρέπει να υπάρξει μια προσεκτική διαχείριση. 

«Αυτό σημαίνει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και οι κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων χωρών πρέπει να συνεχίσουν να επικοινωνούν αναφορικά με την εκτίμησή τους για την οικονομία, τις αγορές περιουσιακών στοιχείων και την πολιτική τους για τα επιτόκια, ούτως ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε αδικαιολόγητη σύσφιξη στις οικονομικές συνθήκες της αγοράς», υπογράμμισε ο Ράις.

Τα σχόλια του Ράις έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι ανησυχίες ότι η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών τίτλων χρέους θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη έχουν ενταθεί. Σήμερα ωστόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φρόντισε να αποκαταστήσει την ηρεμία, ανακοινώνοντας μετά το πέρας της συνεδρίασής της, ότι θα επιταχύνει τον ρυθμό των αγορών κρατικών τίτλων χρέους από το επόμενο τρίμηνο προκειμένου να ανακόψει την ανοδική πορεία των αποδόσεων. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι αξιωματούχοι της Fed από την πλευρά τους, δεν έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι προτίθενται να αλλάξουν τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική. 

Όπως τόνισε ο Ράις οι αναδυόμενες αγορά και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, ειδικά εκείνες που είναι ευάλωτες και διατηρούν αδύναμους εμπορικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, πρέπει να είναι προετοιμασμένες για τυχόν απρόσμενες πολιτικές.

«Επομένως, η ουσία είναι ότι βλέπουμε δυνητικά σημαντική θετική επίδραση στην παγκόσμια ανάπτυξης από το νέο πακέτο των ΗΠΑ. Αλλά όπως πάντα, παρακολουθούμε ταυτόχρονα τους πιθανούς κινδύνους», συμπλήρωσε.

Το Ταμείο θα δημοσιεύσει το World Economic Outlook κατά τη διάρκεια των εαρινών συναντήσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας το διάστημα 5 με 11 Απριλίου που θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News