Business & Finance Κυριακή 22/08/2021, 09:26
ΑΓΟΡΕΣ

Ο «μεγάλος σορτάκιας» ποντάρει εναντίον των αμερικανικών ομολογων

Ο λόγος για τον Μίκαελ Μπάρι

Ο «μεγάλος σορτάκιας» ποντάρει εναντίον των αμερικανικών ομολογων

Ο Μίκαελ Μπάρι έγινε ιδιαίτερα γνωστός και αρκετά πλούσιος, χάρη στην απόφασή του να ποντάρει εναντίον της αγοράς ακινήτων. Πλέον, ο «μεγάλος σορτάκιας» σπεύδει να ποντάρει εναντίον των αμερικανικών ομολόγων.

Ο ίδιος, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, είχε τοποθετήσει 280 εκατ. δολάρια εναντίον του iShares 20+ Year Treasury Bond ETF, ένα ποσό αυξημένο κατά 108 εκατ. δολάρια σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021.

Τι σημαίναι αυτό; Ότι για να βγάλει χρήματα ο Μπάρι, θα πρέπει οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να αρχίσουν να αυξάνονται. Κάτι το οποίο δεν έχει γίνει εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς οι μέχρι στιγμής υπερχαλαρές νομισματικές πολιτικές διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού των κρατών.

Michael Burry positioned to gain if yields reverse course

Από την άλλη πλευρά, ωστοσο, η συζήτηση περί πιθανής έναρξης της μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) μπορεί να οδηγήσει άμεσα σε αλλαγή της παραπάνω τάσης, ευνοώντας όπως είναι εύλογο το στοίχημα του «μεγάλου σορτάκια».

Η πορεία της αμερικανικής ανάκαμψης και ο ρυθμός διασποράς του κορωνοϊού συνιστούν τους δύο κεντρικούς παράγοντες, στη βάση των οποίων η κεντρική τράπεζα θα καθορίσει τα επόμενα βήματά της. 

Φυσικά, η μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων (ποσοτική χαλάρωση) δεν σημαίνει αυτόματα και αύξηση των επιτοκίων, κάτι το οποίο -σύμφωνα με τους αναλυτές- θα ξεκινήσει να συμβαίνει στο α’ τριμηνο του 2023. 

Την άποψη του Μπάρι, σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι συμμερίζεται και ο Μάθιου Χόρνμπαχ, αναλυτής της Morgan Stanley, ο οποίος παραμένει σίγουρος για τη σύσταση εναντίον των 10ετών κρατικών ομολόγων.

Άλλωστε, ο ίδιος εκτιμά ότι η απόδοση θα αυξηθεί στο 1,8% έως τα τέλη του 2021 -από 1,26% σήμερα- εξαιτίας της προσδοκίας για μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων τον Δεκέμβριο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News