Κόσμος Τρίτη 14/09/2021, 08:48
ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Νίκη της κεντροαριστεράς στις βουλευτικές εκλογές

Ηττήθηκε η κεντροδεξιά έπειτα από οκτώ χρόνια στην εξουσία

Νορβηγία: Νίκη της κεντροαριστεράς στις βουλευτικές εκλογές

Tην ήττα της στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές παραδέχθηκε η Νορβηγίδα πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ, ανοίγοντας τον δρόμο για την άνοδο της κεντρο-αριστεράς στην εξουσία με επικεφαλής τον αρχηγό των Εργατικών, Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Η συντηρητική Σόλμπεργκ που κατείχε τα ηνία της χώρας από το 2013 συνεχάρη τον Γιόνας Γκαρ Στέρε. Ο τελευταίος απευθυνόμενος σε μέλη του κόμματός του είπε ότι το κεντροαριστερό μπλοκ της αντιπολίτευσης κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών του Κοινοβουλίου και ότι θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση.

«Ως το μεγαλύτερο κόμμα, θα διασφαλίσουμε ότι η Νορβηγία θα αποκτήσει νέα κυβέρνηση και νέα πορεία» δήλωσε ο Στέρε απευθυνόμενος σε μέλη του κόμματός του. «Τις επόμενες ημέρες, θα καλέσω τους ηγέτες όλων των κομμάτων που θέλουν αλλαγή» επισήμανε, προσθέτοντας ότι θα ξεκινήσει με το Κόμμα του Κέντρου και τη Σοσιαλιστική Αριστερά.

Για να σχηματίσει ωστόσο μία βιώσιμη κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει τους πιθανούς εταίρους να συμβιβαστούν σε μία σειρά από πολιτικές π.χ. για το πετρέλαιο και τις σχέσεις της Νορβηγίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο παγκόσμιος συναγερμός που έχει σημάνει για την κλιματική αλλαγή έφερε το ζήτημα στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου, υποχρεώνοντας τους πολίτες να σκεφτούν για την τύχη των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων που έχουν χαρίσει στη χώρα απέραντο πλούτο. Στη Νορβηγία, ο πετρελαϊκός τομέας αντιπροσωπεύει το 14% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, πάνω από το 40% των εξαγωγών και 160.000 άμεσες θέσεις εργασίας. 

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News