Business & Finance Τετάρτη 22/09/2021, 21:04
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Fed: Πιο κοντά το tapering – Ταχύτερα οι επιτοκιακές αυξήσεις

Fed: Πιο κοντά το tapering – Ταχύτερα οι επιτοκιακές αυξήσεις

Η Φέντεραλ Ριζέρβ άνοιξε το δρόμο για μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων της σε σύντομο χρονικό διάστημα και έδωσε το σήμα ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις θα ακολουθήσουν πιο γρήγορα απ΄ό,τι αναμενόταν, με τους εννέα από τους 18 διαμορφωτές πολιτικής της να προβλέπουν ότι το κόστος δανεισμού θα χρειαστεί να αυξηθεί το 2022. 

Πρόκειται για «επιθετική» στροφή από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία βλέπει τον πληθωρισμό να «τρέχει» στο 4,2% φέτος, επίπεδο υπερδιπλάσιο του στόχου της και υπό αυτές τις συνθήκες ετοιμάζεται να λάβει μέτρα για να τον αντιμετωπίσει. 

Υπό τις νέες συνθήκες, οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ αναμένουν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν τουλάχιστον τρεις φορές στη διάρκεια του 2023 και ετοιμάζονται να αρχίσουν να αποσύρουν μέτρα στήριξης από τα τέλη του έτους. Στις αρχές του καλοκαιριού, οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed προέβλεπαν τουλάχιστον δύο επιτοκιακές αυξήσεις το 2023. 

Το βασικό επιτόκιο της Fed παρέμεινε αμετάβλητο στο πλαίσιο διακύμανσης μεταξύ μηδέν και 0,25%. 

Παρά το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναγνωρίζει πως η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα έχει επιβραδύνει την ανάκαμψη σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας, οι συνολικές ενδείξεις υποδηλώνουν «συνέχιση της δυναμικής ανάπτυξης», όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν της κεντρικής τράπεζας, θέση στην οποία υπήρξε ομόφωνη συναίνεση από όλα τα μέλη του δ.σ. της. Εάν η δυναμική αυτή συνεχιστεί ως έχει, τότε το δ.σ. κρίνει ότι θα χρειαστεί να μετριαστεί ο ρυθμός των αγορών ομολόγων σε σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τη Fed. 

H θέση της Fed ήταν η αναμενόμενη, καθώς ήδη οι περισσότεροι αναλυτές περίμεναν ότι θα έδιδε το σήμα για μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων της, σήμερα στα 120 δισ.ευρώ. Ωστόσο, υπήρξαν κάποιες αλλαγές στις ευρύτερες οικονομικές προοπτικές από την κεντρική τράπεζα οι οποίες δεν ήταν και τόσο αναμενόμενες. Για παράδειγμα, η νέα πρόβλεψη για τον πληθωρισμό τον ανεβάζει 0,8% για το 2021 στο 4,2%, όπως επίσης και το ποσοστό ανεργίας που θα είναι ελαφρώς αυξημένο στο 4,8%. Για την αμερικανική οικονομία, η Fed προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 5,9% για φέτος συγκριτικά με το 7% που είχε προβλέψει τον Ιούνιο, για να υποχωρήσει όμως στο 3,8% το 2022.   

Οι δηλώσεις Πάουελ 

Ανοικτή την πόρτα για έναρξη του tapering σύντομα, ακόμη και στην επόμενη συνεδρίαση, άφησε ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξή του αμέσως μετά το ανακοινωθέν της Fed, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η μείωση των αγορών θα ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2022. Εδωσε ωστόσο τη δέσμευση ότι η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία έως ότου ανακάμψει πλήρως.  

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, ο Πάουελ τόνισε ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετούς ακόμη μήνες, προτού μετριαστεί, αποδίδοντας την ανοδική αναθεώρηση στις ελλείψεις στην αλυσίδα τροφοδοσίας και στην αγορά εργασίας. «Η Fed ανταποκρίθηκε στους στόχους που είχε θέσει ως προς τον πληθωρισμό για να αρχίσει το tapering, όμως όσον αφορά στην αγορά εργασίας η κεντρική τράπεζα δεν θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμη οι προϋποθέσεις για το tapering, αν και οι απόψεις διίστανται», είπε χαρακτηριστικά.   

Προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα συνεχιστεί με την ίδια δυναμική και την υπόλοιπη διάρκεια του έτους, παρά την προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων. Εξήγησε ότι η αύξηση της ανεργίας αποτυπώνει τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, ενώ παραδέχθηκε ότι η μετάλλαξη Δέλτα εξακολουθεί να επηρεάζει την αγορά εργασίας, κάτι ωστόσο που με τον καιρό θα εξαλειφθεί. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια σε τι κατάσταση θα είναι η οικονομία σε ένα χρόνο από σήμερα. 

Τι είπε ο Ντάιμον για τη Fed

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, προειδοποίησε νωρίτερα τους επενδυτές ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ μπορεί να προχωρήσει σε μία άκρως επιθετική πολιτική το επόμενο έτος, παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει για να απομακρύνει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια. 

Ο Ντάιμον ανέφερε ότι εάν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό τους επόμενους μήνες, τότε η κεντρική τράπεζα θα αναγκαστεί να κινηθεί πολύ δυναμικά. «Εάν ο πληθωρισμός είναι τόσο υψηλός, τότε θα αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να πατήσει τέρμα το φρένο και να αποσύρει ρευστότητα και τότε θα υπάρξει μία πολύ ισχυρή αντίδραση. Δεν κάνω πρόβλεψη, όμως αυτό είναι πολύ πιθανόν να συμβεί το επόμενο έτος», είπε ο Ντάιμον. 

«Η Fed δεν μπορεί να λειτουργεί πάντα προληπτικά, κάποιες φορές θα πρέπει απλά να αντιδράσει», υπογράμμισε. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News