Business & Finance Σάββατο 21/08/2021, 20:00
ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

«Σανίδα σωτηρίας» στο tapering της Fed οι ξένοι επενδυτές

«Σανίδα σωτηρίας» στο tapering της Fed οι ξένοι επενδυτές

H κοινή λογική λέει ότι η μείωση των αγορών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες θα ωθήσει σε άνοδο τις αποδόσεις. Ομως, οι πρόσφατες εκδόσεις χρέους σε ΗΠΑ και Βρετανία έδειξαν ότι οι ξένοι επενδυτές είναι πρόθυμοι να καλύψουν οιαδήποτε κενό στη ζήτηση. 

Η Φέντεραλ Ριζέρβ και η Τράπεζα της Αγγλίας θα είναι πιθανότατα οι πρώτες κεντρικές τράπεζες στις οικονομίες της ομάδας G4 – ΗΠΑ, Βρετανία, Ιαπωνία και Ευρωζώνη – που θα αποσύρουν σταδιακά τα τεράστια μέτρα στήριξης, ίσως πωλώντας ξανά τα ομόλογα που διακρατούν στην αγορά και ασκώντας ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις.

Εχοντας “καεί” από το taper tantrum της Φέντεραλ Ριζέρβ το 2013, που ώθησε σε άνοδο το κόστος δανεισμού και προκάλεσε έντονη μεταβλητότητα στις αγορές, ειδικά στις αναδυόμενες οικονομίες, οι διαμορφωτές πολιτικής θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι αυτή την φορά ο αντίκτυπος θα είναι όσο το δυνατόν μικρότερος.

Σε αυτό αναμένεται να συμβάλουν οι ξένοι επενδυτές. Στις τελευταίες δημοπρασίες που έγιναν σε ΗΠΑ και Βρετανία, η όρεξη για αποδόσεις στο ασφαλές ενεργητικό ήταν μεγάλη. Αρκεί να σημειωθεί ότι οι ξένοι επενδυτές, μεταξύ των οποίων και κεντρικές τράπεζες και διαχειριστές κεφαλαίου, αγόρασαν το 77,3% των αμερικανικών 10ετών ύψους 41 δισ.δολαρίων που εκδόθηκαν στις αρχές του μηνός – πρόκειται για επίπεδο ρεκόρ. Αντίστοιχα στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας έδειξαν ότι οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν βρετανικά 10ετή κρατικά ομολογα σε επίπεδα ρεκόρ. 

Βεβαίως, θα πρέπει να διαπιστωθεί ότι η ζήτηση αυτή θα συνεχιστεί όταν θα αρχίσει το tapering και εάν πράγματι συνεχιστεί θα πρέπει να αποδειχθεί εάν είναι αρκετή προκειμένου να συγκρατηθεί η όποια άνοδος στις αποδόσεις.  
Στις 22 Μαίου του 2013, οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών αυξήθηκαν ευθύς αμέσως όταν ο τότε πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, ανέφερε στο Κογκρέσο ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα άρχιζε να μειώνει τις αγορές ομολόγων στις επόμενες συνεδριάσεις της, εάν οι συνθήκες ήταν οι κατάλληλες. Μόλις σε τέσσερις μήνες, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς εκτινάχθηκε στο 3% από το 2%, ενώ η μεταβλητότητα στην αγορά κρατικού χρέους των ΗΠΑ έγινε ιδιαίτερα έντονη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από το 2009.

Οταν όμως άρχισε τελικά το tapering στο τέλος του ιδίου έτους, η απόδοση του 10ετούς επέστρεψε στην καθοδική της πορεία αγγίζοντας ιστορικό χαμηλό στο 1,35% στα μέσα του 2016. Η αποκλιμάκωση έχει να κάνει με τις αυξήσεις των αγορών αμερικανικών κρατικών ομολόγων από ξένους επενδυτές. Οι ξένοι εκπροσωπούσαν μόλις το 28% των αγορών στη δημοπρασία 10ετούς το Μάρτιο του 2013, ποσοστό που αυξήθηκε στο 73,6% τον Ιούνιο του 2016.

Η απόδοση του 10ετούς παραμένει προς το παρόν πιο κοντά στο 1% παρά στο 2% και ορισμένα από τα μεγάλα ονόματα της Wall Street, όπως JPMorgan και Goldman Sachs, έχουν αναθεωρήσει καθοδικά τις προβλέψεις τους για τις αμερικανικές αποδόσεις στο τέλος του έτους.

Ομως, μία απόδοση στο 1,25% είναι αρκετά ελκυστική σε έναν ξένο επενδυτή. Επίσης, στο 0,55% η απόδοση του αντίστοιχου βρετανικού εξακολουθεί να είναι ελκυστική για τους επενδυτές στην Ιαπωνία και στην Ευρωζώνη, όπου οι αποδόσεις των 10ετών κυμαίνονται στο 0% και στο -0,5% αντίστοιχα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News