Business & Finance Τρίτη 21/09/2021, 22:05
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονομολόγοι στο CNBC: Το Νοέμβριο η ανακοίνωση της Fed για το tapering

Οικονομολόγοι στο CNBC: Το Νοέμβριο η ανακοίνωση της Fed για το tapering

Η ανακοίνωση για το tapering από την Φέντεραλ Ριζέρβ είναι «στα σκαριά», όχι όμως στην αυριανή συνεδρίαση, αναφέρουν οι 32 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του CNBC. 

Το βασικό σενάριο είναι ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα ανακοινώσει μείωση των αγορών ομολόγων της, σήμερα στα 120 δισ.δολάρια μηνιαίως, το Νοέμβριο για να αρχίσει τη μείωση το Δεκέμβριο. Η Fed αναμένεται να μειώσει τις αγορές της κατά 15 δισ.δολάρια το μήνα, ενώ η πρώτη επιτοκιακή αύξηση δεν πρόκειται να γίνει πριν από τα τέλη του επόμενου έτους. 

«Η δυσκολία για τους διαμορφωτες νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ έγκειται στο να συνεχίσουν να μην συνδυάζουν τον χρόνο του tapering με πιθανή αύξηση των επιτοκίων», αναφέρει η Κάθι Μποστγιανσικ, οικονομολόγος της Oxford Economics. 

Στις αρχές Αυγούστου, πριν ακόμη αρχίσει η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, πολλοί οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι η ανακοίνωση του tapering θα γινόταν στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Τώρα, μόλις εννέα οικονομολόγοι πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί στην αυριανή συνεδρίαση συγκριτικά με τους 17 που προβλέπουν ότι αυτό θα συμβεί το Νοέμβριο. 

«Η Fed φαίνεται να υπαναχωρεί και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μέγα λάθος πολιτικής στην παρούσα χρονική συγκυρία», αναφέρει ο Τζον Ράιντινγκ, οικονομολόγος της Brean Capital. 

Eν μέσω των νέων ανησυχιών, η αγορά εξακολουθεί να προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει καμία επιτοκιακή αύξηση έως τα τέλη του 2022. Τον Απρίλιο, οι οικονομολόγοι στην ίδια έρευνα έκαναν λόγο για δύο επιτοκιακές αυξήσεις της τάξης των 25 μονάδων βάσης το επόμενο έτος. Τώρα, μόλις μία προεξοφλείται από την αγορά. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι οι οικονομολόγοι έχουν υποβαθμίσει τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη για φέτος, κυρίως λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα. 

«Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν ο πληθωρισμός μπορεί να επιστρέψει στο στόχο 2% της Fed χωρίς να προκληθεί ύφεση. Δεν πιστεύω ότι μπορεί», αναφέρει ο Ρόμπερτ Φράι της Robert Fry Economics. 

Aναφορικά με την χρηματιστηριακή αγορά, οι οικονομολόγοι σε ποσοστό 56% πιστεύουν ότι είναι υπερτιμημένη αυτή τη στιγμή σε σχέση με τις προοπτικές για τα κέρδη και την ανάπτυξη της οικονομίας. Θεωρούν ωστόσο ότι ο δείκτης S&P 500 θα ξεπεράσει τις 4.500 μονάδες έως τα τέλη του έτους και θα αυξηθεί στις 4.765 έως τα τέλη του 2022. Οσο για την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς, το βλέπουν στο 2% έως τα τέλη του επόμενου έτους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News