Business & Finance Δευτέρα 9/08/2021, 21:45
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρ. Μπόστικ: Το tapering μπορεί να αρχίσει Οκτώβριο έως Δεκέμβριο

Ρ. Μπόστικ: Το tapering μπορεί να αρχίσει Οκτώβριο έως Δεκέμβριο

Υπέρ της έναρξης του tapering από την Φέντεραλ Ριζέρβ μετά από έναν ή και δύο μήνες ισχυρών επιδόσεων της αγοράς εργασίας τάχθηκε ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστικ, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των «γερακιών» του δ.σ. της Fed. Προχωρά δε, ακόμη ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι από τη στιγμή που θα αρχίσει η διαδικασία μείωσης των αγορών ομολόγων, θα πρέπει να συνεχιστεί με πολύ γρήγορο ρυθμό. 

«Βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο για την επίτευξη προόδου ως προς την κατεύθυνση των στόχων της Φέντεραλ Ριζέρβ» τόνισε ο Μπόστικ, επισημαίνοντας ότι η δημιουργία 943.000 νέων θέσεων εργασίας τον περασμένο μήνα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, αναφερόμενος στα στοιχεία της Παρασκευής. «Πιστεύω ότι εάν καταφέρουμε να συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό τον επόμενο μήνα ή και δύο, νομίζω πως θα έχουμε κάνει ουσιαστική πρόοδο προς την κατεύθυνση των στόχων, οπότε θα πρέπει να εξετάσουμε ποια θα είναι η νέα πολιτική μας», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο ίδιος τοποθετεί την έναρξη του tapering μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, χωρίς να αποκλείει και νωρίτερη ημερομηνία εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Απαξ και ξεκινήσει, είπε χαρακτηριστικά, η διαδικασία μείωσης των αγορών στοιχείων ενεργητικού θα πρέπει να γίνει «με σχετικά ταχύ ρυθμό». «Είμαι πεπεισμένος πως οι αγορές θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά ακόμη και με ένα ταχύ ρυθμό επιβράδυνσης της αγοράς ομολόγων και προσωπικά συγκλίνω προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να ολοκληρώσουμε το tapering μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», υπογράμμισε. 

Ο Μπόστικ απέφυγε να προσδιορίσει το συνολικό χρονικό πλαίσιο του tapering, αν και άλλοι αξιωματούχοι της Fed σε πρόσφατες δηλώσεις τους είχαν αναφέρει πως η επιβράδυνση του προγράμματος ομολόγων θα ξεκινήσει το φθινόπωρο και θα ολοκληρωθεί μέχρι τον επόμενο Μάρτιο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News