Business & Finance Τετάρτη 8/09/2021, 22:00
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Στίγκλιτς δεν θέλει ξανά τον Πάουελ στο «τιμόνι» της Fed

Γιατί ο Στίγκλιτς δεν θέλει ξανά τον Πάουελ στο «τιμόνι» της Fed

Εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλει να είναι ειλικρινής για την επίτευξη της ατζέντας του, δεν θα πρέπει να διορίσει ξανά στο τιμόνι της Fed τον Τζερόμ Πάουελ, ανέφερε ο γνωστός Νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς σε συνέντευξή του στο Reuters. 

«Πράγματι ο Πάουελ έχει δοξαστεί από τον κόσμο επειδή στήριξε την οικονομία στη διάρκεια της πανδημίας..Από μία σκοπιά, θα συμφωνήσω σε αυτό. Από την άλλη όμως, αυτό εντάσσεται μέσα στα υποτυπώδη προσόντα που χρειάζεται να έχει κάποιος για το αξίωμα αυτό. Σχεδόν οιοσδήποτε λογικός θα μπορούσε να κάνει ακριβώς το ίδιο», είπε ο οικονομολόγος, αναφερόμενος στα σχεδόν μηδενικά επιτόκια που διατηρεί και τα μέτρα στήριξης στα οποία έχει προβεί από το Μάρτιο του 2020. 

Αντ΄αυτού, ο Μπάιντεν θα πρέπει να σταθεί στην χαλαρότερη προσέγγιση του Πάουελ όσον αφορά στο χρηματοοικονομικό ρυθμιστικό πλαίσιο και στην αποθυμία του να εστιάσει σε θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή όσον αφορά στην εποπτεία τραπεζών της Fed. Ταυτόχρονα, τον καλεί να εξετάσει κατά πόσο ο Πάουελ θα παραμείνει δεσμευμένος στο στόχο της πλήρους ανάκαμψης της αγοράς εργασίας εάν ο πληθωρισμός αποδειχθεί ισχυρότερος του αναμενομένου. 

«Θα εκπληρώσει η κυβέρνηση Μπάιντεν όσα βρίσκονται στο επίκεντρο της ατζέντας της; Πιστεύω πως όχι με τον Πάουελ στο τιμόνι της Fed», είπε ο Στίγκλιτς. Ο ίδιος προτείνει ως καλυτερη επιλογή το νυν μέλος του δ.σ. της Φέντεραλ Ριζέρβ, τον Λάελ Μπρέιναρντ, ο οποίος θα μπορούσε να ακολουθήσει μία πιο αυστηρή στάση ως προς το ρυθμιστικό πλαίσιο του χρηματοοικονομικού τομέα, να ωθήσει τη Fed σε μία πολιτική που θα λαμβάνει περισσότερο υπόψιν τους κλιματικούς κινδύνους, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να ανεχθεί μεγαλύτερο κίνδυνο πληθωρισμού για να φθάσει στο στόχο της πλήρους ανάπτυξης της απασχόλησης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News