Business & Finance Τετάρτη 18/08/2021, 14:50
BUSINESS & FINANCE

Πώς το μεγαλύτερο wealth fund έβγαλε 110 δισ. δολ. σε 6 μήνες

Επιστροφές 14% από τις μετοχές

Πώς το μεγαλύτερο wealth fund έβγαλε 110 δισ. δολ. σε 6 μήνες

Κέρδη 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατάφερε να αποκομίσει το μεγαλύτερο wealth fund του κόσμου, το Νορβηγικό Ταμείο Διαχείρισης Πλούτου (ΝΒΙΜ).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το νορβηγικό fund είχε επιστροφές 9,4% στο α’ εξάμηνο του 2021, χάρη σε μια σειρά επενδύσεων σε ενεργειακές, χρηματοοικονομικές και τεχνολογικές εταιρείες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από τις τοποθετήσεις στις μετοχές, το fund είχε επιστροφές 14%, ενώ οι επενδύσεις στην ενέργεια απέδωσαν κατά σχεδόν 20%. 

Στον αντίποδα, οι επενδύσες σε ομόλογα και υποδομές ανανεώσιμης ενέργειας εμφάνισαν πτώση, ενώ σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι επενδύσεις στο real estate. 

Φυσικά, σημαντικό ρόλο στα κέρδη των 110 δισ. δολαρίων διαδραμάτισε η πορεία των χρηματιστηρίων (εξ ου και η σημαντική άνοδος στα κέρδη από μετοχές), καθώς μέσα στο α’ εξάμηνο του 2021 οι αγορές έφθασαν σε διαδοχικά ιστορικά υψηλά.

Από την άλλη πλευρά, όπως επανειλημμένως έχει επισημάνει η διοίκηση του NBIM, ο κίνδυνος του πληθωρισμού αποτελεί τη Νο.1 πρόκληση για τις αποδόσεις σε μετοχές και ομόλογα. 

Υπενθυμίζεται ότι το νορβηγικό ταμείο ιδρύθηκε τη δεκαετία του ’90, με στόχο τη διαχείριση και την αξιοποίηση των κρατικών εσόδων από τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου στη Βόρεια Θάλασσα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News