Business & Finance Δευτέρα 16/08/2021, 19:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπορούν οι Ταλιμπάν να επηρεάσουν τις αγορές;

Μπορούν οι Ταλιμπάν να επηρεάσουν τις αγορές;

Μετά από 20 χρόνια στην αφάνεια και το περιθώριο, οι Ταλιμπάν βρίσκονται και πάλι στην εξουσία. Μια εξέλιξη, η οποία θέτει σειρά ερωτηματικών για την σταθερότητα της Μέσης Ανατολής, και κατ’ επέκταση για την ηρεμία των χρηματαγορών.

Ο πρώτος αντίκτυπος της επέλασης των μουσουλμάνων εξτρεμιστών έχει ήδη αποτυπωθεί ως έναν βαθμό στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και της Ευρώπης, τα οποία -μετά τα ιστορικά υψηλά της Παρασκευής- δέχονται ελεγχόμενες απώλειες. 

Ωστόσο, η ακριβής έκταση των επιπτώσεων όσων λαμβάνουν ή θα λάβουν χώρα στη Μέση Ανατολή δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί ακόμη. «Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες» σπεύδει να επισημάνει ο J.J. Kinahan, αναλυτής της TD Ameritrad. 

Οι μαχητές των Ταλιμπάν κατάφεραν να καταλάβουν την Καμπούλ, πρωτεύουσα του Αφγανιστών, μέσα σε λίγες ημέρες, με τους ξένους διπλωμάτες να εγκαταλείπουν την ασιατική χώρα άρον – άρον. Το ίδιο κάνουν, όμως, και χιλιάδες Αφγανοί, οι οποίοι προσπαθούν να γλιτώσουν από το αυταρχικό καθεστώς της Σαρίας.

Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, η οποία αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την επέλαση των εξτρεμιστών προς την εξουσία, για πολλούς επενδυτές, ισοδυναμεί με την ολοκλήρωση ενός πολέμου (2001 – 2021), ο οποίος κόστισε 2,2 τρισ. δολάρια και στοίχισε τη ζωή σε 241.000 ανθρώπους.

Μέσα σ’ αυτή την 20ετία, η Wall Street βίωσε ένα ξέφρενο ράλι (με εξαίρεση το οικονομικό κραχ του 2007 – 2008), καθώς ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατάφερε να ενισχυθεί σωρευτικά κατά 270%, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατά 300% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατά 700%. 

Με τις «σταθερές» του χθες να αποτελούν πλέον παρελθόν και τις εξελίξεις να είναι απρόβλεπτες, αρκετοί αναλυτές δεν κρύβουν πια την ανησυχία ότι η αποχώρηση των Αμερικανών και η ανάκαμψη των Ταλιμπών σηματοδοτεί μια ουσιώδη αλλαγή πλεύσης στην αμερικανική διπλωματία, όπως και μια αλλαγή συσχετισμών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Έτσι, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι εν λόγω ανακατατάξεις να επιφέρουν μακροπρόθεσμα μια σειρά προκλήσεων για τις παγκόσμιες αγορές, καθώς -όπως είναι εύλογο- η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα συνιστούν κατά παράδοση τον χειρότερο εχθρό των χρηματιστηρίων. 

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο Ben Carlson, αναλυτής της Ritholtz Wealth Management LLC, δεν κρύβει την ανησυχία ακόμη και για το σενάριο της στρατιωτικής έντασης, κάτι το οποίο προς ώρας είναι σημαντικά υποβαθμισμένο και δεν έχει αποτιμηθεί από τις αγορές. 

«Τα χρηματιστήρια δεν αντιδρούν πάντα στις γεωπολιτικές προκλήσεις με τον τρόπο που νομίζουμε» σπεύδει να προσθέσει, μ’ ένα αίσθημα ανησυχίας, και καλεί τους επενδυτές να προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από MarketWatch

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News