Business & Finance Πέμπτη 22/04/2021, 13:10
BUSINESS & FINANCE

Ο μεγαλύτερος κάτοχος μετοχών παγκοσμίως αποφάσισε: Πού βρίσκονται τα περισσότερα κέρδη

Αποκόμισε κέρδη 14,6% τους πρώτους τρεις μήνες του 2021

Ο μεγαλύτερος κάτοχος μετοχών παγκοσμίως αποφάσισε: Πού βρίσκονται τα περισσότερα κέρδη

Τη δική του εκτίμηση για την «εικόνα» των χρηματιστηρίων έδωσε ο μεγαλύτερος κάτοχος μετοχών παγκοσμίως, αποφαίνοντας ότι φέτος είναι η χρονιά των τραπεζών και της ενέργειας. Ο λόγος για το Επενδυτικό Ταμείο Πλούτου της Νορβηγίας, το οποίο ελέγχει το 1,5% των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια.

«Διαχρονικά και ιδίως πέρυσι, ήταν οι τεχνολογικές και οι “πράσινες” μετοχές, οι οποίες μάς οδήγησαν» τόνισε χαρακτηριστικά ο Τροντ Γκράντε, αντιπρόεδρος του Ταμείου, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg. «Αυτό που είδαμε στο α’ τρίμηνο του 2021 ήταν κάπως διαφορετικό, καθώς οι καλύτερες αποδόσεις προήλθαν από τις τράπεζες και την ενέργεια» έσπευσε να προσθέσει.

Όσον αφορά ιδίως τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, ο Γκράντε επεσήμανε ότι «θα πρέπει να δούμε την αύξηση στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης αύξησης των επιτοκίων», κάτι το οποίο σημαίνει ότι «οι τράπεζες θα μπορούν να δανείζουν με υψηλότερα περιθώρια».

Οι τοποθετήσεις του νορβηγικού fund στον τραπεζικό τομέα απέφεραν κέρδη της τάξης του 14,6% στο α’ τρίμηνο του 2021, υπεραποδίδοντας έναντι του δείκτη MSCI World (+9%).

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η μεγαλύτερη επένδυσή του αφορά την JP Morgan, στην οποία κατέχει μετοχές αξίας 3,5 δισ. δολαρίων. Ακολουθεί η Bank of America με μετοχές αξίας 2,9 δισ. δολαρίων, καθώς και η UBS με μετοχές αξίας 2,5 δισ. δολαρίων.

Συνολικά, απ’ όλες τις τοποθετήσεις, το νορβηγικό ταμείο αποκόμισε κέρδη της τάξης του 6,6% κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

To σκανδηναβικό fund ιδρύθηκε τη δεκαετία του ‘90, με στόχο την αξιοποίηση των εσόδων από τα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου της Νορβηγίας. Τα τελευταία χρόνια, έχει επεκταθεί σημαντικά στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ έχει σημαντικές τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και real estate.

Το ταμείο ελέγχεται από το νορβηγικό δημόσιο, το οποίο έχει θέσει ως στόχο την στήριξη περισσότερων από 9.000 εταιρειών, στο πλαίσιο της ευρύτερης στροφής προς τη βιώσιμη και αειφόρα ανάπτυξη, χωρίς περιβαλλοντικούς ή κοινωνικού κινδύνους.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News