Business & Finance Κυριακή 2/05/2021, 08:31
BUSINESS & FINANCE

Η οργή του Μπάφετ με την φρενίτιδα των SPACs

«Είναι killer»

Η οργή του Μπάφετ με την φρενίτιδα των SPACs

Έξω φρενών με την φρενίτιδα των SPACs -δηλαδή των εταιρειών ειδικού σκοπού, οι οποίες εξαγοράζουν πολλά υποσχόμενες εταιρείες, με στόχο την είσοδο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης- φαίνεται πως είναι ο Γουόρεν Μπάφετ, ο «θρυλικός» επενδυτής της Wall Street. 

«Είναι killer» δήλωσε, χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην αρνητική επίδραση των SPACs στην ικανότητα της Berkshire Hathaway να βρει νέες επιχειρήσεις, προκειμένου να επενδύσει σ’ αυτές. «Αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα, αλλά (σ.σ. οι SPAC) βρίσκονται εκεί που είναι και το χρήμα. Και η Wall Street πάει εκεί που βρίσκεται το χρήμα».

Το ξέσπασμα του 90χρονου επενδυτή έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της Berkshire. Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε καταστεί γνωστό ότι η επενδυτική εταιρεία εμφάνισε έσοδα 11,7 δισ. δολαρίων στο α’ τρίμηνο του 2021, με τα λειτουργικά κέρδη να βελτιώνονται στα 7 δισ. δολάρια από 5,8 δισ. δολάρια το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Ο λόγος της «οργής» του Μπάφετ αφορά το γεγονός ότι οι SPACs, επί της ουσίας, του «κλέβουν» τη δουλειά, καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες προτιμούν τον συγκεκριμένο τρόπο χρηματοδότησης, και όχι την παραδοσιακή μέθοδο που εφαρμόζει εδώ και χρόνια η Berkshire.

Ξεχωριστή αναφορά πραγματοποίησε και στη μαζική είσοδο μικροεπενδυτών στη Wall Street, κυρίως μέσω των ηλεκτρονικών πλατφόρμων συναλλαγής, κάνοντας λόγο για φαινόμενο «καζινοποίησης» των αγορών. 

«Η τάση για τζογάρισμα είναι πολύ ισχυρή παγκοσμίως και περιστασιακά λαμβάνει τεράστις διαστάσεις, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στο σημείο, όπου περισσότεροι έρχονται στο καζίνο, παρά φεύγουν».

«Όλο αυτό δημιουργεί τη δική του πραγματικότητα για ένα χρονικό διάστημα. Κανείς δεν σου λέει ότι όταν χτυπήσει το ρολόι 12 ακριβώς, όλα μετατρέπονται σε “κολοκύθες και ποντίκια”» κατέληξε ο «γερόλυκος» επενδυτής.

Τι είναι οι SPACs

Οι εταιρείες SPACs, αυτό που κάνουν στην ουσία είναι να αντλούν χρήματα και στη συνέχεια να εξαγοράζουν ή να επενδύουν σε κάποια φιλόδοξη και ραγδαίως εξελισσόμενη start up, η οποία μέσω της διαδικασίας της «αντίστροφης συγχώνευσης» εισάγεται στο χρηματιστήριο.

Δηλαδή, η εταιρεία SPAC πρώτα εισάγεται στο χρηματιστήριο μέσω IPO και ύστερα συγχωνεύεται με κάποια άλλη εταιρεία, η οποία παίρνει τη θέση της στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι επενδυτές δίνουν τα χρήματά τους στις SPACs, χωρίς να ξέρουν ποια ακριβώς εταιρεία θα αγοράσουν στη συνέχεια. Πρόκειται εν ολίγοις για «λευκές επιταγές».

Από την πλευρά τους, οι start ups, σε αρκετές περιπτώσεις, φαίνεται ότι προτιμούν τις SPACs ως μέσο εισαγωγής στο χρηματιστήριο, καθώς πρόκειται για μία ευκολότερη και ταχύτερη διαδικασία σε σχέση με την παραδοσιακή IPO. Κι αυτό, διότι οι εταιρείες SPACs είναι ήδη εγεγραμμένες στο εκάστοτε χρηματιστήριο, ενώ προσφέρουν εγγυημένα κεφάλαια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News