Business & Finance Σάββατο 1/05/2021, 22:30
ΗΠΑ

Μπάφετ: Ο αμερικανικός καπιταλισμός έχει λειτουργήσει «απίστευτα αποτελεσματικά»

Μπάφετ: Ο αμερικανικός καπιταλισμός έχει λειτουργήσει «απίστευτα αποτελεσματικά»

Με την αισιόδοξη εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ ανακάμπτουν ολοένα και περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού άνοιξε τη γενική συνέλευση της Berkshire Hathaway ο Γουόρεν Μπάφετ. Στην ετήσια ομιλία του προς τους μετόχους της Berkshire, ο 90χρονος μεγαλοεπενδυτής διαμήνυσε ότι ο αμερικανικός καπιταλισμός έχει λειτουργήσει «απίστευτα αποτελεσματικά». 

Η οικονομία έχει «ανακάμψει με εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο» χάρη στη νομισματική πολιτική της Φέντεραλ Ριζέρβ και τη δημοσιονομική στήριξη από την κυβέρνηση, τόνισε ο Μπάφετ, κατά την ομιλία του επισημαίνοντας ότι το 85% της οικονομικής δραστηριότητας κινείται με «εξαιρετικά υψηλή ταχύτητα».

«Αυτή ήταν μία άκρως ασυνήθιστη ύφεση. Αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση σε πολλούς κλάδους της οικονομίας…αν και εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα σε κάποιους τομείς που πραγματικά έχουν καταστραφεί», είπε ο Μπάφετ. 

Παρά το γεγονός ότι η Berkshire επέστρεψε σε κέρδη στο πρώτο τρίμηνο, χάρη στις υψηλές επιδόσεις πολλών δραστηριοτήτων της αλλά και στην αύξηση της αξίας του μετοχικού χαρτοφυλακίου της, που αποτιμάτο σε 282 δισ.δολάρια στα τέλη του πρώτου τριμήνου, η εταιρεία απείχε από συμφωνίες τα τελευταία έτη. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι πώλησε μετοχές στο πρώτο τρίμηνο, δημιούργησε ερωτηματικά σε αρκετούς επενδυτές. 

Ο αντιπρόεδρος της Berkshire Τσάρλι Μάνγκερ απάντησε ότι θα ήταν «τρελό» να περιμένει κάποιος εξαγορά εν μέσω της κρίσης. 

Ο Μπάφετ προσέθεσε ότι η εταιρεία πώλησε μετοχές αεροπορικών εταιρειών στη διάρκεια του περασμένου έτους, επειδή δεν πίστευε ότι οι εν λόγω εταιρείες, μεταξύ των οποίων American και Delta, θα ελάμβαναν την ίδια κρατική χρηματοδότηση εάν στηρίζονταν σε κάποιον εύπορο μέτοχο, όπως η Berkshire. «Το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ πολύ διαφορετικό, εάν οι εταιρείες αυτές είχαν κάποιον πλούσιο μέτοχο που θα ήλεγχε ένα ποσοστό 8% έως 9%», είπε ο Μπάφετ.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News