Business & Finance Σάββατο 1/05/2021, 20:45
ΜΕΤΟΧΕΣ

Θετική για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία η προσφορά σε μετοχές

Θετική για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία η προσφορά σε μετοχές

Χάρη στις εκδόσεις ρεκόρ, στην φρενήτιδα των SPAC και την απουσία επαναγοράς ιδίων μετοχών στη διάρκεια της πανδημίας, η προσφορά σε μετοχές σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο έγινε θετική για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία της Sanford C.Bernstein. 

Αυτό που άρχισε ως μία προσπάθεια τόνωσης των ισολογισμών στη διάρκεια του Covid-19 μετατράπηκε σε κύμα συμφωνιών το οποίο συνάντησε το αμείωτο ενδιαφέρον των επενδυτών για μία αγορά με αποτιμήσεις σε επίπεδα ρεκόρ. Από τη Coinbase Global και τη Deliveroo έως τις εταιρείες ειδικού σκοπού, οι αρχικές και δευτερογενείς δημόσιες εγγραφές εκτινάχθηκαν στο επίπεδο ρεκόρ τνω 208 δισ.δολαρίων στη διάρκεια των 13 εβδομάδων έως τις 9 Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία της Ned Davis Research. 

Πρόκειται για μία τεράστια αλλαγή από την προ της πανδημίας εποχή, όταν ο αρθμός των διαθέσιμων μετοχών υποχωρούσε σε ετήσια βάση. Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι το εξής: Οι διαχειριστές κεφαλαίου θα αυξήσουν την προσφορά ή οι επαναγορές ιδίων μετοχών από τις επιχειρήσεις θα φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα;

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν το τελευταίο τρίμηνο επαναγορές ύψους 339 δισ.δολαρίων, ποσό αυξημένο 68% από πέρυσι, αλλά χαμηλότερα από τα 569 δισ.δολάρια του 2018, σύμφωνα με στοιχεία της EPFR Global. Με κινητήρια δύναμη τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, την έκρηξη του ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου και τη μαζική επαναγορά ιδίων μετοχών από αμερικανικές επιχειρήσεις, η έλλειψη σε μετοχές πυροδότησε την κούρσα ανόδου στις αγορές μετοχών φθάνοντας έως την υπερβολή: Το Νοέμβριο του 2018, η προσφορά είχε μειωθεί περίπου κατά 1 τρισ.δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Bernstein. 

Τώρα, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, οι οποίες παραδοσιακά προτιμούν να καταβάλουν μερίσματα, βρίσκονται στα πρόθυρα νέου κύματος επαναγορών μετοχών, σύμφωνα με Morgan Stanley και Societe Generale. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News