Business & Finance Κυριακή 16/05/2021, 08:29
BUSINESS & FINANCE

Τζορτζ Σόρος: Αγοράζοντας τα «απομεινάρια» της κατάρρευσης των 30 δισ. δολαρίων

Μαζικές αγορές μετοχών

Τζορτζ Σόρος: Αγοράζοντας τα «απομεινάρια» της κατάρρευσης των 30 δισ. δολαρίων

Στη μαζική αγορά μετοχών από τις ViacomCBS, Baidu κι άλλες εταιρείες προχώρησε προσφάτως ο Τζορτζ Σόρος, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Κοινή συνισταμένη αυτών των αγοραστικών κινήσεων ήταν το family office Archegos Capital Management του Μπιλ Χουάνγκ, το οποίο κατέρρευσε τον Μάρτιο, προκαλώντας ζημιά δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Wall Street. 

Οι παραπάνω εταιρείες συγκαταλέγονται σ’ αυτές που υπέστησαν απώλειες από την στάση πληρωμών του αμερικανικού family office, με αποτέλεσμα να δεχθούν ένα ισχυρό ντόμινο ρευστοποιήσεων.

Με την αξία των μετοχών να έχει κατρακυλήσει σημαντικά, ο Τζορτζ Σόρος εντόπισε την ευκαιρία και προέβη στην αγορά μετοχών, αξίας 194 εκατ. δολαρίων από τη ViacomCBS, 77 εκατ. δολαρίων από την Baidu, 46 εκατ. δολαρίων από την Vioshop Holdings και 34 εκατ. δολαρίων από την Tencent Music Entertainment. 

Το Archegos, family office του πρώην hedge fund manager Μπιλ Χουάνγκ, κήρυξε στάση πληρωμών επί των margin calls στα τέλη Μαρτίου, πυροδοτώντας μπαράζ ρευστοποιήσεων της τάξης άνω των 30 δισ. δολαρίων σε ΗΠΑ και Κίνα.

Μόνο στις τράπεζες, η ζημιά υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 10 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 5 δισ. δολάρια αφορούν αποκλειστικά την Credit Suisse. 

Όσον για τον ίδιο τον Χουάνγκ, ηταν μία από τις μεγαλύτερες «φάλαινες» στην αγορά χωρίς ποτέ να διεκδικεί τα φώτα της δημοσιότητας. Είχε επίσης πετύχει να μην εμφανίζεται ποτέ το όνομά του στα έγγραφα που κατατίθενται στις αρχές για τα μετοχικά μερίδια σε εισηγμένες.

Κι αυτό, διότι φρόντιζε να χρησιμοποιεί swaps, έναν τύπο παραγώγου που δίνει στον επενδυτή έκθεση σε κέρδη ή ζημίες σε ένα συνδεόμενο ενεργητικό χωρίς να το έχει ο ίδιος στην ιδιοκτησία του. Η τακτική συγκάλυπτε τόσο την ταυτότητα όσο και το εύρος των τοποθετήσεών του. Ακόμη και οι εταιρείες που χρηματοδοτούσαν τις επενδύσεις του δεν μπορούσαν να δουν τη μεγάλη εικόνα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News