Business & Finance Παρασκευή 17/09/2021, 12:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ξεφεύγει» ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη – Τι γίνεται στην Ελλάδα

Τα στοιχεία της Eurostat για τον Αύγουστο

«Ξεφεύγει» ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη – Τι γίνεται στην Ελλάδα

Αισθητά άνω του στόχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2%) κινήθηκε τον Αύγουστο ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης, με τα στοιχεία της Eurostat να επιβεβαιώνουν τους πρόδρομους δείκτες για τις τιμές καταναλωτή και να εντείνουν τις ανησυχίες για ένα ευρύ κύμα ακρίβειας στη Γηραιά Ήπειρο.

Πιο συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ετήσιος πληθωρισμός του Αυγούστου διαμορφώθηκε στο 3% έναντι 2,2% τον Ιούλιο του 2021 και -0,2% τον Αύγουστο του 2020. 

Οι υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις παρατηρήθηκαν στη Λιθουανία και τη Λετονία, όπου ο δείκτης τιμών σκαρφάλωσε στο 5%. Στη Γερμανία δε, διαμορφώθηκε στο 3,4% και στη Γαλλία στο 2,4%. 

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 1,2%, με τη χώρα μας να καταγράφει τη δεύτερη πιο αδύναμη επίδοση από τις χώρες της Ευρωζώνης (Μάλτα +0,4%). Η Πορτογαλία, από την πλευρά της, εμφάνισε πληθωρισμό 1,3%.  

«Ξεφεύγει» ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη – Τι γίνεται στην Ελλάδα-1

Κύμα ακρίβειας στην Ευρώπη

Σε κλαδικό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία, η μεγαλύτερη ώθηση δόθηκε από την ενέργεια, η οποία συνέβαλε με 1,44 ποσοστιαίες μονάδες. Ακολούθησαν τα μη ενεργειακή βιομηχανικά προϊόντα (0,65 π.μ.), τα τρόφιμα – αλκοόλ – καπνός (0,43 π.μ.) και οι υπηρεσίες (0,43 π.μ.).

Αυτό, όπως είναι εύλογο, εντείνει τις ανησυχίες για τη διόγκωση του κύματος ακρίβειας σε όλες τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, οι οποίες ήδη «δοκιμάζονται» από τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος (ως απόρροια και της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου) και τις ανατιμήσεις σε μια σειρά βασικών προϊόντων.

Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχουν ανακοινώσει μέτρα προστασίας των καταναλωτών έναντι των αυξημένων τιμών, με γενναίες επιδοτήσεις προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια θωράκισης των πλέον ευάλωτων.

Ανησυχία στην ΕΚΤ

Οι ανησυχίες για εκτροχιασμό του πληθωρισμού έχουν ήδη θορυβήσει και την Φρανκφούρτη, με την ΕΚΤ να ετοιμάζεται να «κατεβάσει» ρυθμούς, όσον αφορά το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (PEPP), σε μια προσπάθεια να αποφύγει το σενάριο της «υπερθέρμανσης» της οικονομίας. 

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα PEPP, ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, τέθηκε σε εφαρμογή την άνοιξη του 2020, ως απάντηση στις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης και ως στήριγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίας. Οι έκτακτες αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν έως τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2022, αλλά πλέον με σαφώς χαμηλότερο μηνιαίο ρυθμό. 

Σε αυτό το πλαίσιο, δημοσίευμα των Financial Times αφήνει να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει σε αύξηση των αρνητικών επιτοκίων εντός του 2023, δηλαδή έναν ολόκληρο χρόνο από ό,τι εκτιμούν οι περισσότεροι οικονομολόγοι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας, η κεντρική τράπεζα θα πιάσει τον στόχο του πληθωρισμού αρκετά νωρίτερα, μια εξέλιξη που προλειαίνει το έδαφος για ταχύτερη αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο -0,5%.

Βέβαια, αυτό που προκαλεί ερωτηματικά είναι κατά πόσο ο σημερινός φρενήρης ρυθμός του ετήσιου πληθωρισμού, ο οποίος αποδίδεται κυρίως στην ενέργεια και στην εφοδιαστική αλυσίδα, αποτελεί προσωρινό ή μόνιμο φαινόμενο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News