Ο πληθωρισμός φέρνει πιο κοντά την απόσυρση των μέτρων της ΕΚΤ;
Στο 1,6% ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή
Περαιτέρω επιτάχυνση εμφάνισε ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης, εντείνοντας τη συζήτηση περί σταδιακής απόσυρσης των υπερ-χαλαρών νομισματικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 1,6% τον Απρίλιο του 2021 έναντι 1,3% τον Μάρτιο του ίδιου έτους. Τον Απρίλιο του 2020, ο πληθωρισμός βρισκόταν μόλις στο 0,3%.
Η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων προέλθη κυρίως από τον κλάδο της ενέργειας (0,96% σε σχέση με τον Μάρτιο), ενώ ακολούθησαν οι υπηρεσίες (0,37%), ο τομέας τροφίμων – αλκοόλ – καπνού (0,165) και τα μη-ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,12%).
Σε επίπεδο χωρών, η μεγαλύτερη άνοδος κατεγράφη στο Λουξεμβούργο, όπου ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 3,3%, αρκετά άνω του στόχου της ΕΚΤ (2%). Λιθουανία, Φινλανδία, Σλοβενία, Γερμανία και Βέλγιο κινήθηκαν επίσης, άνω του 2%.
Στον αντίποδα, σε αρνητικό έδαφος για ακόμη έναν μήνα παρέμεινε ο ετήσιος δείκτης τιμών στην Ελλάδα, όπου διαμορφώθηκε στο -1,1%. Στο -0,1% ανήλθε ο πληθωρισμός στην Πορτογαλία, ενώ στη Μάλτα κυμάνθηκε οριακά σε ανοδικό επίπεδο (0,1%).
Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι οι τιμές καταναλωτή βρίσκονται σε τροχιά ανάκαμψης, προσεγγίζοντας τον στόχο της ΕΚΤ, ο οποίος βρίσκεται σταθερά στο 2%.
Το εν λόγω γεγονός, όπως είναι φυσικό, έχει εντείνει τις πιέσεις προς την Φρανκφούρτη για μερική απόσυρση των υπερ-χαλαρών νομισματικών μέτρων, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «υπερθέρμανσης» της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Υπό αυτό το πρίσμα, η επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 10 Ιουνίου έχει προσλάβει αυξάνουσα σημασία για την Κριστίν Λαγκάρντ και τα υπόλοιπα στελέχη της κεντρικής τράπεζας, χωρίς να αποκλείεται η απόφαση επιβράδυνσης του προγράμματος έκτακτης αγοράς κρατικών ομολόγων (PEPP).
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News