Business & Finance Τετάρτη 19/05/2021, 12:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Φοβάται κύμα χρεοκοπιών μετά την άρση των μέτρων στήριξης

Ποιοι άλλοι κίνδυνοι μπαίνουν στο ραντάρ της

ΕΚΤ: Φοβάται κύμα χρεοκοπιών μετά την άρση των μέτρων στήριξης

Αντιμέτωπα με «αυξημένους και άνισους» κινδύνους έρχονται τα 19 κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία και επισημαίνει την ανάγκη για πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών της περιοχής. Εκφράζει δε φόβους για κύμα χρεοκοπιών μετά την άρση της στήριξης. 

«Καθώς η Ευρωζώνη βγαίνει από το τρίτο κύμα της πανδημίας, οι κίνδυνοι για την χρηματοπιστωτικοί σταθερότητα παραμένουν αυξημένοι και μοιράζονται ακόμη πιο άνισα» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λούις Ντε Γκίντος, παρουσιάζοντας την έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Όπως εξηγεί η ΕΚΤ στην έκθεση η πανδημία έχει πλήξει πολύ περισσότερο κλάδους όπως ο τουρισμός και η φιλοξενία και τις χώρες που εξαρτώνται για την ανάπτυξή τους από αυτούς. 

Μεγάλη της ανησυχία είναι τα αυξανόμενα εταιρικά χρέη σε χώρες με μεγάλους κλάδους υπηρεσιών, αφού αυτά θα φέρουν πιέσεις στις κυβερνήσεις και τις τράπεζες. «Καθώς η στήριξη σταδιακά θα αποσύρεται, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το να δούμε πολύ υψηλότερα ποσοστά χρεοκοπίας σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα» αναφέρεται στην έκθεση. Επισημαίνεται δε ότι «η εκτεταμένη στήριξη, ειδικά για τις επιχειρήσεις, θα πρέπει σταδιακά να αλλάξει από πιο ευρείας έκτασης σε πιο στοχευμένη». 

Μεταξύ των κινδύνων που βρίσκονται στο ραντάρ της ΕΚΤ είναι και η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Αυτό έχει ήδη οδηγήσει την κεντρική τράπεζα στο να αυξήσει τις αγορές ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες. Παρόλα αυτά ανησυχεί ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα περάσει τον Ατλαντικό, επηρεάζοντας υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, νοικοκυριά και κράτη και στην Ευρωζώνη.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News