Business & Finance Πέμπτη 23/09/2021, 14:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελβετία: Καλή η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής… για τους άλλους

Το ελβετικό φράγκο είναι υπερτιμημένο και οι πληθωριστικές πιέσεις δεν είναι έντονες

Ελβετία: Καλή η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής… για τους άλλους

Καμία πρόθεση να προχωρήσει σε σύσφιξη της υπερ-χαλαρής νομισματικής της πολιτικής δεν έχει η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, αν και επικροτεί τις κινήσεις αυτές που έχουν εξαγγείλει οι αντίστοιχες τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη. 

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), πηγαίνει «κόντρα στο ρεύμα» της απόσυρσης των μέτρων στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες, καθώς όπως υποστηρίζει διά στόματος τους επικεφαλής της, οι συνθήκες δεν είναι αυτές που πρέπει για να προβεί σε τέτοια κίνηση. 

Όπως ανέφερε ο Τομάς Ζορτάν σε δημοσιογράφους, ο υποτονικός πληθωρισμός και η ενδυνάμωση του ελβετικού φράγκου, είναι οι λόγοι για τους οποίους τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν στο -0,75%. 

Αν και επικρότησε τις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης που υιοθέτησαν εν μέσω της πανδημίας, σημείωσε ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα να αλλάξει η νομισματική πολιτική της SNB, την οποία και εφαρμόζει τα τελευταία έξι χρόνια. 

«Αν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου κινούνται προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης, αυτή είναι μια πολύ καλή ένδειξη δεδομένης της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας και μια θετική ένδειξη για τη SNB», ανέφερε. 

«Το ελβετικό φράγκο είναι υπερτιμημένο και οι πληθωριστικές πιέσεις δεν είναι έντονες. Η επεκτατική νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζες είναι σωστή και δεν υπάρχει λόγος να την αλλάξουμε για την ώρα», προσέθεσε κι ενώ μόλις ανέλαβε ξανά τα καθήκοντά του μετά την επέμβαση καρδιάς πριν από ένα μήνα. 

Μόλις σήμερα, η Νορβηγία αύξησε το βασικό της επιτόκιο από το 0% στο 0,25%, ενώ ΕΚΤ και Fed έχουν ήδη εξαγγείλει ότι θα μειώσουν τις αγορές ομολόγων σύντομα. 

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι κινήσεις σύσφιξης από τις άλλες κεντρικές τράπεζες δεν επαρκούν, ούτως ώστε η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας να αυξήσει τα χαμηλότερα επιτόκια στον κόσμο, τα οποία χρησιμοποιεί ως εργαλείο προκειμένου να μειώσει τη ζήτηση για το ελβετικό φράγκο, περιουσιακό στοιχείο που χρησιμοποιείται ως ασφαλές καταφύγιο από τους επενδυτές. 

«Όσο η Fed δεν αυξάνει τα επιτόκιά της, η πίεση προς τη SNB να αλλάξει κάτι είναι ελάχιστη», υποστηρίζει ο Τόμας Στάκι, οικονομολόγος στη St Galler Kantonalbank, προσθέτοντας ότι η αύξηση των επιτοκίων είναι η κύρια έννοια της κεντρικής τράπεζας και όχι η μείωση των αγορών ομολόγων. 

«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η SNB δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια έως ότου το κάνει η ΕΚΤ και πιθανόν ακόμη και αργότερα από τον ορίζοντα των προβλέψεών μας έως τα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας», τονίζει ο Ντέιβιντ Όξλεϊ, οικονομολόγος στην Capital Economics.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News