Business & Finance Σάββατο 18/09/2021, 08:33
BUSINESS & FINANCE

Ελλάδα: Ο «καλός μαθητής» της κρίσης – Τι έφερε τις αναβαθμίσεις

Ελλάδα: Ο «καλός μαθητής» της κρίσης – Τι έφερε τις αναβαθμίσεις

Άλλη μία «ψήφο εμπιστοσύνης» κέρδισε αργά χθες το βράδυ η ελληνική οικονομία, καθώς ο οίκος DBRS προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε ΒΒ, με θετικές προοπτικές. Η είδηση ήρθε μόλις μία εβδομάδα μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας από την Scope Ratings, ενώ είναι η τέταρτη φορά εν μέσω της πανδημίας που διεθνής οίκος αξιολόγησης αναβαθμίζει το αξιόχρεο της χώρας μας. Την ίδια ώρα όλο και περισσότεροι αναλυτές και επενδυτικοί οίκοι φαίνεται πως πείθονται από το ελληνικό αναπτυξιακό αφήγημα, διαβλέποντας δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας. 

Όπως ανέφερε η DBRS, η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τη θετική άποψη του καναδικού οίκου για τις δημοσιονομικές και οικονομικές εξελίξεις πριν από την πανδημία που βοήθησαν την χώρα να επιδείξει ανθεκτικότητα και να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις. Η ισχυρή δημοσιονομική επίδοση της Ελλάδας πριν από το ξέσπασμα της COVID-19 και τα σημαντικά ταμειακά αποθέματα, που αυξήθηκαν σε 32,2 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2021, έδωσαν στην κυβέρνηση δημοσιονομικό χώρο για να μετριάσει τον αντίκτυπο της πανδημίας εφαρμόζοντας μέτρα στήριξης. Επίσης, παρά τη μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, η συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 8,2% το 2020 ήταν ηπιότερη από την αρχική εκτίμηση, δημιουργώντας το έδαφος για ισχυρή ανάκαμψη μέχρι τώρα το 2021, σύμφωνα με τον οίκο. 

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για «μία σειρά σημαντικών θετικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία» οι οποίες «αποδεικνύουν ότι η αξιοπιστία και το κύρος της Ελλάδας έχει ενισχυθεί». «Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται από τον οίκο αξιολόγησης, στην έκθεσή του, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ισχυρά σημάδια ανάκαμψης και οι προοπτικές της έχουν βελτιωθεί ουσιαστικά. Κάτι που οφείλεται – όπως υπογραμμίζει και ο οίκος – στα μέτρα στήριξης τα οποία έλαβε η κυβέρνηση, συγκρατώντας την ύφεση το 2020, στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, “παρά την υγειονομική κρίση”, καθώς και στην ώθηση την οποία θα δώσει η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που αναμένεται να λάβει η χώρα μας τα επόμενα έτη» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μία εβδομάδα ο οίκος Scope αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε BB+. Σε δηλώσεις του στο moneyreview.gr o Dennis Shen, αρμόδιος αναλυτής για την Ελλάδα της Scope, συμπύκνωσε τους λόγους που οδήγησαν τον οίκο στην παραπάνω απόφαση στα εξής:

  • Η δυναμική της ελληνικής οικονομικής ανάκαμψης που συνεισφέρει στη βελτίωση των πιστωτικών προοπτικών της χώρας.
  • Οι μεταρρυθμίσεις, που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους του μετα-μνημονιακού προγράμματος, εκτείνονται σε μία ευρεία γκάμα τομέων πολιτικής, όπως η διαχείριση των οικονομικοκοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας και η διευκόλυνση της υλοποίησης δημόσιων επενδύσεων.
  • Η αναμόρφωση του πτωχευτικού πλαισίου που συμφωνήθηκε πέρυσι τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου, αφότου και το πλαίσιο για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και τις εταιρικές χρεοκοπίες εφαρμόστηκε από την 1η Μαρτίου.
  • Οι αρχές επέκτειναν το πρόγραμμα «Ηρακλής» έως τον Οκτώβριο του 2022, για να διευκολύνουν την επιπλέον μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σημαντική κρίνεται επίσης η δυναμική στήριξη της Ελλάδας από την ΕΚΤ, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων για την πανδημία PEPP παρά το γεγονός ότι είναι ακόμη στην κατηγορία junk. Το μεγάλο ζητούμενο πλέον είναι τι μέλλει γενέσθαι όταν κλείσει το PEPP τον Μάρτιο του 2022 και το αν θα συνεχιστεί με κάποιο τρόπο η στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News