Business & Finance Παρασκευή 17/09/2021, 15:40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank: Πώς το ελληνικό ΑΕΠ επέστρεψε σε προ-πανδημίας επίπεδα

Eurobank: Πώς το ελληνικό ΑΕΠ επέστρεψε σε προ-πανδημίας επίπεδα

Την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε προ-πανδημίας επίπεδα χαιρετίζει η Eurobank, στην εβδομαδιαία οικονομική ανάλυση «Επτά Ημέρες Οικονομία», στην οποία υπογραμμίζονται οι έντονοι ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, η επίδοση της οικονομίας στο β’ τρίμηνο του 2021 (16,2%) την ταξινομεί σε ένα σύνολο 9 κρατών – μελών της Ε.Ε. με πραγματικό ΑΕΠ υψηλότερο σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

«Σημαντικό ρόλο στην πορεία ανάκαμψης και στην ενίσχυση του οικονομικού κλίματος διαδραμάτισαν η εφεύρεση του εμβολίου και η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο μεν πρώτος παράγοντας αποτελεί ένα από τα βασικά εφόδια για την καταπολέμηση της πανδημίας, ο δε δεύτερος, αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεσομακροπρόθεσμη αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας την επαύριον της υγειονομικής κρίσης» αναφέρεται, χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι θετικές επιδόσεις τις οικονομίας συνοδεύτηκαν από πολύ υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα κι αύξηση του δημοσίου χρέους. «Η μετάβαση της οικονομίας στο μονοπάτι της δημοσιονομικής πειθαρχίας από το μονοπάτι της δημοσιονομικής χαλάρωσης, χωρίς μεγάλο κόστος για την ανάπτυξη, αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τους ασκούντες την οικονομική πολιτική» προειδοποιεί η Eurobank.

Eurobank: Πώς το ελληνικό ΑΕΠ επέστρεψε σε προ-πανδημίας επίπεδα-1

Η επίδοση του β’ τριμήνου

Πιο αναλυτικά, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ ήταν από τους μεγαλύτερους ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ε.Ε.. Για τις περισσότερες χώρες, βέβαια, ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης ήταν αρκετά υψηλός, λόγω της επίδρασης βάσης του 2ου τριμήνου 2020.

Συγκεκριμένα, σε 20 χώρες η ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ ήταν διψήφια (μέσος όρος 14,4%) ενώ στις υπόλοιπες υπερέβη το 7% (μέσος όρος 8,9%).

Υπό το πρίσμα της προσέγγισης της δαπάνης, δηλαδή της ζήτησης, η τριμηνιαία ενίσχυση του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα προήλθε από τις επενδύσεις (21,6%), με τη συνιστώσα των αποθεμάτων να έχει τη μερίδα του λέοντος σε αυτό το αποτέλεσμα.

Ειδικότερα, η μεταβολή των αποθεμάτων αυξήθηκε κατά 1,3 δισ. και οι επενδύσεις παγίων κατά 0,2 δισ. (σε τρέχουσες τιμές). Το εν λόγω αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Eurobank, δύναται να ερμηνευτεί από τις προσδοκίες των επιχειρήσεων για αυξημένη ζήτηση στο μέλλον.

Επιπρόσθετα, μπορεί να οφείλεται και σε λόγους προφύλαξης είτε για την αντιμετώπιση πιθανών εξάρσεων της πανδημίας είτε για την κάλυψη έναντι πιθανών αυξήσεων στις τιμές ενδιάμεσων αγαθών (π.χ. πρώτες ύλες).

H σύγκριση με το 2019

Σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, δηλαδή το μέγεθος του πραγματικού ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο 2019, η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα το β’ τρίμηνο 2021 ήταν ενισχυμένη κατά 0,7% (6,7% Εσθονία, 2,1% Λιθουανία, 1,9% Ρουμανία, 0,9% Λετονία, 0,8% Δανία, -2,5% Ευρωζώνη, -3,8% Ιταλία, -4,6% Πορτογαλία, -4,8% Τσεχία, -6,7% και -6,8% Ισπανία).

Συνεπώς, η ελληνική οικονομία κάλυψε τις απώλειες, σε όρους πραγματικού ΑΕΠ, που προκάλεσε η υγειονομική κρίση ειδικά το β’ τρίμηνο 2020. Η εν λόγω επίδοση ήταν αποτέλεσμα της ενίσχυσης της δημόσιας κατανάλωσης, των επενδύσεων και των καθαρών εξαγωγών αγαθών που υπεραντιστάθμισε, έστω και οριακά, τη συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των καθαρών εξαγωγών υπηρεσιών.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News