Business & Finance Παρασκευή 2/07/2021, 14:35
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒοfA: Ποιες ελληνικές τράπεζες ξεχωρίζει

Αυξάνει τις τιμές - στόχους για Alpha, ETE, Eurobank

ΒοfA: Ποιες ελληνικές τράπεζες ξεχωρίζει

Στην αισθητή αναβάθμιση των τιμών – στόχων των ελληνικών τραπεζών προχωράει η Bank of America, η οποία προεξοφλεί την έναρξη μιας αναπτυξιακής περιόδου για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, χάρη κυρίως στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την απομείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

Πιο συγκεκριμένα, ο επενδυτικός οίκος ανεβάζει την τιμή – στόχο της Alpha Bank στο 1,45 ευρώ από 0,90 ευρώ προηγουμένως, αναθεωρώντας παράλληλα τη σύσταση σε «buy».

Την ίδια ώρα, αυξάνει στο 3,30 ευρώ την τιμή – στόχο για την Εθνική Τράπεζα (από 2,50 ευρώ), διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση «buy». 

Όσον αφορά την Eurobank, η αμερικανική τράπεζα αναμένει αύξηση της τιμής της μετοχής στο 1,15 ευρώ (1 ευρώ η προηγούμενη τιμή – στόχος), με τη σύσταση να παραμένει «buy».

Η μοναδική ελληνική τράπεζα, η οποία παραμένει εκτός των βασικών επιλογών της BofA (underperform), είναι η Πειραιώς, με την τιμή – στόχο να καθηλώνεται στο 1,40 ευρώ.

image.png

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο επενδυτικός οίκος, παρά την άρση του μορατόριουμ δανείων τον Δεκέμβριο του 2020 και τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, το σχέδιο μείωσης των NPEs εξακολουθεί να βρίσκεται σε σωστό δρόμο.

Υπό αυτό το πρίσμα, η BofA προσδοκά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν με επιτυχία το στρατηγικό σχέδιο περιορισμού των «κόκκινων» δανείων, έχοντας ως βασικό όχημα τον «Ηρακλή».

Ταυτόχρονα, για το απώτερο μέλλον περιμένει μείωση των έκτακτων προβλέψεων, αύξηση της κεφαλαιακής βάσης, αλλά και μια συγκρατημένη μερισματική πολιτική προς τους μετόχους.

Ωστόσο, δεν παραλείπει να ξεκαθαρίσει ότι η βιώσιμη βελτίωση της κερδοφορίας προϋποθέτει την περαιτέρω ανάπτυξη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

«Ο όγκος των νέων δανείων θα αυξηθεί ξανά χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης, οι προβλέψεις θα μειωθούν και οι δαπάνες θα βελτιωθούν. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες θα χάσουν τα έσοδα από τα NPEs, η πίεση στα κέρδη από δάνεια θα διατηρηθεί έως ένα σημείο, ενώ εκτιμάται ότι όλες οι τράπεζες θα χρειαστούν να προβούν σε εκδόσεις ομολόγων AT1s. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε, πάντως, ότι η κερδοφορία θα ανακάμψει» καταλήγει το σχόλιο της Bank of America.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News