BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Εγκλωβισμένο στην εσωστρέφεια, απόντες οι αγοραστές

Στις 888 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Εγκλωβισμένο στην εσωστρέφεια, απόντες οι αγοραστές

Εγκλωβισμένο στη συσσώρευση παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές αδυνατούν να βρουν ανοδική διέξοδο, ελλείψει ουσιαστικών καταλυτών, οι οποίοι θα μπορούσαν να επαναφέρουν την ελληνική αγορά άνω των 900 – 910 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακές μεταβολές και επί της ουσίας παραμένει αμετάβλητος σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (888,13 μονάδες) στα επίπεδα των 888,25 μονάδων.

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες -888,64 έως 892,87 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλούς ρυθμούς, μην υπερβαίνοντας τα 16 εκατ. ευρώ μέχρι το α’ μισό της ημέρας.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν βοηθάει στην προσπάθεια αλλαγής της βραχυπρόθεσμης τάσης, η οποία διατηρείται αρνητική, εξαιτίας κυρίως των πιέσεων στις τράπεζες. Εξάλλου, ο κλαδικός δείκτης έχει ήδη καταγράψει έξι διαδοχικές ημέρες απωλειών.

Έξι πτωτικές συνεδριάσεις στις τράπεζες

Με εξαίρεση την Alpha, η οποία κρατάει -έστω και οριακά- το θετικό πρόσημο, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,3% και το 1,043 ευρώ, οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν ελεγχόμενες απώλειες, με τις υψηλότερες πιέσεις να ασκούνται στην Attica Bank (-3%).

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας παραμένει κάτω του τεχνικού ορίου των 2,5 ευρώ, υποχωρώντας κατά 0,7%. Η Πειραιώς, από την πλευρά της, μειώνεται κατά 0,5% και το 1,45 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank βρίσκεται οριακά σε πτωτικό έδαφος. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,29% 1,043 ευρώ
  • Attica Bank -2,98% 0,163 ευρώ
  • Eurobank -0,12% 0,839 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,69% 2,433 ευρώ
  • Πειραιώς -0,48% 1,458 ευρώ

Στο σύνολό τους, οι τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν μικρές απώλειες της τάξης του 0,21% και διαπραγματεύονται κάτω του τεχνικού σημείου των 549 μονάδων, έχοντας σωρευτική εβδομαδιαία πτώση της τάξης του 4%, κάτι το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Alpha Bank.

Μικρές μεταβολές στα blue chips

Στα μη τραπεζικά blue chips, το επενδυτικό κλίμα χαρακτηρίζεται από μικτές τάσεις, χωρίς βέβαια να ξεχωρίζει η κίνηση κάποιας συγκεκριμένης εισηγμένης, καθώς οι επενδυτές απέχουν από τις ακραίες μεταβολές.

Ειδικότερα, κέρδη κοντά στο 1% παρατηρούνται στις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ενώ λίγο πάνω από το 0,5% καθορίζεται η άνοδος για τις μετοχές των Motor Oil, ΕΛΠΕ και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΛΠ δέχεται τις υψηλότερες πιέσεις, υποχωρώντας κατά 1,2% και τα 20 ευρώ. Πέριξ του 0,5% διαμορφώνεται η πτώση, επίσης, για τις μετοχές των Τιτάνα, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ και Mytilineos.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, μέχρι στιγμής ξεχωρίζει η κάμψη στη μετοχή της Ικτίνος, η οποία μειώνεται κατά 2,5% και το 0,9 ευρώ. Η μετοχή της Profile δε, σημειώνει μείωση κατά 1,6% και τα 4,9 ευρώ, ενώ στο 1% ορίζεται η πτώση για τις μετοχές των Quest, ΟΛΘ και Τεχνική Ολυμπιακή.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 51 μετοχές κινούνται ανοδικά, 37 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 16 μετοχές παραμένουν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,5 δισ. ευρώ, σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με την Πέμπτη.

Αρνητική η βραχυπρόθεσμη τάση

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως φαίνεται και σήμερα, εξακολουθεί να συντηρεί την αρνητική βραχυπρόθεσμη τάση, παραμένοντας για ακόμη μία συνεδρίαση κάτω του ψυχολογικού σημείου των 900 μονάδων. Εξάλλου, μέχρι να υπάρξει αφομοίωση της προσφοράς των νέων μετοχών στις τράπεζες, θεωρείται σχεδόν αδύνατο να υπάρξει κίνηση προς τις 950 μονάδες.

Την ίδια ώρα, στο αρνητικό κλίμα συμβάλλουν και οι ανησυχίες για την παραλλαγή Δέλτα, καθώς δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που προειδοποιούν για ένα νέο κύμα του ιού στις αρχές του φθινοπώρου ή και στα τέλη του καλοκαιριού.

Εκεί αποδίδεται, εξάλλου, και η υποβάθμιση των προσδοκιών για τον φετινό τουρισμό, καθώς ο φόβος για επαναφορά των ταξιδιωτικών περιορισμών, σε συνδυασμό με το εν εξελίξει μπλόκο στις εισροές από το Ηνωμένο Βασίλειο, φαίνεται ότι δεν επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις για ισχυρή ανάκαμψη των εσόδων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η μακροπρόθεσμη εικόνα παραμένει θετική για τη Λεωφόρο Αθηνών, καθώς εκτός απροόπτου η οικονομία θα κάνει ένα σημαντικό οικονομικό «μπαμ» στο β’ εξάμηνο του 2021, χάρη κυρίως και στην εκταμίευση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News