BUSINESS & FINANCE

BofA: Όλο και ανεβαίνει στα μάτια της το χρηματιστήριο της Αθήνας

Οι ελληνικές μετοχές εμφανίζονται ελκυστικότερες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα

BofA: Όλο και ανεβαίνει στα μάτια της το χρηματιστήριο της Αθήνας

Αισιόδοξη δηλώνει η Bank of America για τις προοπτικές των χρηματιστηρίων της κατηγορίας EEMEA (Αναδυόμενη Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική), στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η αγορά της Αθήνας, για τον επόμενο χρόνο. Ο αμερικανικός οίκος εκφράζει προτίμηση για τα χρηματιστήρια της Ρωσίας και της Ν. Αφρικής, με τις ελληνικές μετοχές να μην βρίσκονται μεν στις πρώτες επιλογές, όμως να εμφανίζονται ελκυστικότερες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. 

Η «bullish» άποψη για τις αγορές EEMEA κρατά ακόμα, καθώς οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να μην είναι ακριβές, επισημαίνουν οι αναλυτές της Bank of America. Επιπλέον, εκτιμούν ότι η στροφή των χαρτοφυλακίων που ευνοεί τις αγορές αυτές (global value / cyclical rotation) έχει ακόμα δρόμο να διανύσει, ειδικά με φόντο τον σούπερ-κύκλο των εμπορευμάτων (η BofA «βλέπει» το πετρέλαιο να κορυφώνει στα 100 δολάρια το βαρέλι και τον χαλκό να φτάνει στα 13.500 δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2022)  και την ακόμα άφθονη ρευστότητα. 

Τι μπορεί να πάει στραβά; Οι κίνδυνοι είναι αρκετοί και κάποιοι από αυτούς μπορεί να φέρουν αρνητικές εκπλήξεις βραχυπρόθεσμα, αναγνωρίζουν οι αναλυτές: 

1.       Ισχυρότερα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, που αποτελούν μεν θετικά νέα, όμως επηρεάζουν αρνητικά αυτές τις αγορές μέσω του ισχυρότερου δολαρίου. 

2.       Μείωση της πιστωτικής επέκτασης στην Κίνα. 

3.       Συνεχείς απογοητεύσεις από τα στοιχεία στην Κίνα. 

4.       Εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, λόγω της παραλλαγής Δέλτα. 

5.       Η παραλλαγή Δέλτα σε συνδυασμό με την κάπως απογοητευτική τουριστική σεζόν στην Ευρώπη. 

6.       Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι επιτείνονται λόγω της αρνητικής εποχικότητας του Αυγούστου, με δεδομένο ότι τα τελευταία 10 χρόνια, οι αγορές EEMEA εμφάνισαν κατά μέσο όρο διόρθωση 3% κατά τον μήνα αυτό.  

7.       Χαμηλότερη ρευστότητα, καθώς οι κουρασμένοι από την πανδημία διαχειριστές κεφαλαίων κάνουν φέτος παρατεταμένες διακοπές.  

BofA: Όλο και ανεβαίνει στα μάτια της το χρηματιστήριο της Αθήνας-1

Σε αυτό το περιβάλλον, το χρηματιστήριο της Αθήνας συνεχίζει την σταθερή άνοδό του στην κατάταξη της Bank of America με τις καλύτερες και χειρότερες αγορές της κατηγορίας, έχοντας βελτιώσει τη θέση του σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. 

BofA: Όλο και ανεβαίνει στα μάτια της το χρηματιστήριο της Αθήνας-2

Τα νεότερα στοιχεία του οίκου δείχνουν ότι οι ελληνικές μετοχές «σκοράρουν» άσχημα στο κριτήριο των αποτιμήσεων και στα περιθώρια ανόδου που δημιουργούν οι τοποθετήσεις των funds, όμως έχουν σαφώς καλύτερες επιδόσεις στο κομμάτι της μεταβολής των εταιρικών αποτελεσμάτων και κυρίως στις μερισματικές αποδόσεις, όπου συγκαταλέγονται στο top3 των αγορών. 

BofA: Όλο και ανεβαίνει στα μάτια της το χρηματιστήριο της Αθήνας-3

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η Bank of America μπήκε από νωρίς στον «χορό» των αναβαθμίσεων που έχει ανοίξει για την ελληνική οικονομία, αναθεωρώντας δύο φορές μέσα σε έναν μήνα τις προβλέψεις της για την φετινή ανάπτυξη. 

Πλέον, ο οίκος «βλέπει» ανάπτυξη 5,1% το 2021 στην Ελλάδα (από 3,4% που περίμενε μόλις τον Μάιο), 3,8% το 2022 και 2,1% το 2023.  

BofA: Όλο και ανεβαίνει στα μάτια της το χρηματιστήριο της Αθήνας-4

Από τις επιμέρους ελληνικές μετοχές, τα «screens» της Bank of America τοποθετούν τον ΟΠΑΠ ανάμεσα στις εταιρείες με την υψηλότερη ανάπτυξη εταιρικών κερδών στην κατηγορία EEMEA, ενώ η Alpha Bank συγκαταλέγεται ανάμεσα στις εισηγμένες με τη χαμηλότερη ανάπτυξη. Η Τράπεζα Πειραιώς και η Jumbo είναι ανάμεσα στις μετοχές που εμφανίζουν πτωτικό momentum.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News